hrana
Jesenji plodovi: Otkrijte bogatstvo okusa i mirisa koje ovo godišnje doba donosi
Jesen je godišnje doba koje mnogi vole zbog svoje bogate palete boja i jedinstvene atmosfere, ali i zbog hrane koju donosi. S dolaskom hladnijih dana, na kuhinjskim stolovima možemo naći topla, hranjiva jela i plodovi koji su sinonim za ova...
Kako da nam pileći file više ne bude suh nakon pečenja?
Kada planiramo ručak ili odlazimo u kupovinu namirnica, pileći file često se nađe na popisu, bilo da ga pečemo samog, dodajemo salatama, rižotu, tjestenini ili pripremamo u nekom umaku. Ipak, mnogi će se složiti da pileći file može biti su...
Koja je razlika između „najbolje upotrijebiti do“ i „upotrebljivo do“?
Donosimo nekoliko savjeta kako spriječiti i smanjiti bacanje hrane, pri čemu je ključno planiranje kupovine i poznavanje oznaka na hrani, a posebice razlikovanje oznaka "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do". Standardi sigurnosti h...
Dvije vrste hrane koja uzrokuje nadutost i debljanje, prema dijetetičarki
Međutim, ono što pojedemo prije spavanja može značajno uticati na našu probavu, kvalitet sna i izgled stomaka. Mnoge večernje namirnice i grickalice bogate su kalorijama ili mogu izazvati nadutost. Dijetetičarka Akanksha Kulkarni otkrila j...
Pogledajte koje namirnice nemaju rok trajanja
Rok trajanja nikako ne treba zanemariti, pogotovo kod lako kvarljive hrane, ali on može biti zbunjujuć jer su uvijek napisana dva datuma; jedan od njih je 'rok trajanja', a drugi je prijedlog 'najbolje upotrijebiti do'. Nekima će tako zbog...
Stručnjaci upozoravaju: Kafu ili čaj nikada ne treba kombinovati sa ovom hranom
Iako su oba pića izuzetno popularna zbog svojih zdravstvenih benefita, uparivanje s pogrešnim vrstama hrane može umanjiti njihovu vrijednost i čak izazvati probavne smetnje. Zato je važno obratiti pažnju na to s čim konzumiramo ove napitke...
Treba vam ideja za savršen subotnji porodični ručak? Isprobajte ove jednostavne recepte
Na meniju bi se mogla naći kremasta supa od tikve s malo naribanog đumbira za svježinu, idealna za uvod u obrok. Nakon nje, pripremite sočan pečeni pileći file u marinadi od meda i senfa, uz hrskave krompiriće pečene s ruzmarinom i maslino...
U Švedskoj hranu počeli uzgajati u supermarketima
Rješenje iz SweGreen-a, koje već postoji u Švedskoj i Njemačkoj, je način da se odgovori na nedostatak vode, nedostatak poljoprivrednog zemljišta i ovisnost o globalnoj geopolitici. Uzgajanjem zelja na lokalnom nivou će se smanjiti i emisi...
Aluminijska folija ima dvije strane, evo kada koju treba koristiti
Ona se može koristiti u brojne svrhe, osim jednostavnog pakovanja hrane korisna je za izbjeljivanje srebra, kašika također i za održavanje svježine namirnica i brojne druge svrhe. Međutim, ono što je naročito zanimljivo jeste da folija im...
Brzi recept za sočnu piletinu: Jednostavno jelo koje osvaja cijelu porodicu
Potrebni su vam sastojci za osvježavajuću marinadu, nekoliko pilećih bataka (ovisno o broju osoba) i kremasti bijeli grah, koji ćete poslužiti uz svježu salatu.Za samo pola sata kuhanja, ovo jelo će oduševiti vašu porodicu i brzo nestati sa...
Restoran u dubinama: Otkrijte svijet ispod površine uz gurmansku avanturu
U Bålyu u Lindesnesu, najjužnije u Norveškoj, Postoji jedinstveni podvodni restoran. Sa prostorom za do 90 gostiju na površini od oko 500 kvadratnih metara, podmorni restoran najveći je te vrste na svijetu. Upečatljiva arhitektura, prekra...
Slatki zalogaj ljeta: Brz i jednostavan desert koji će vas oduševiti
Zalihe svježih i sočnih šljiva, osim za džem, možemo iskorisitit za slatkiš koji je ukusan i zdrav. Predivna boja, neodoljiva aroma i okus, čine štrudlu od šljiva omiljenim ljetnim desertom. Priprema je jednostavna i neće vam oduzeti mnog...
Napredna tehnologija: U Kini hranu dostavljaju dronovima
Kineska firma za dostavu hrane Meituan kaže da će njena nova usluga dronom dovoziti hranu, piće i medicinske potrepštine kupcima u dijelu drevnog spomenika na periferiji Pekinga. Dronovi mogu letjeti po umjerenom vjetru i kiši i nositi te...
Francuska poslastica: Topao kolač za koji vam treba 15 minuta
Sufle je jelo od pečenih jaja koje potiče iz Francuske. U kombinaciji s raznim drugim sastojcima, može se poslužiti kao slano glavno jelo ili zasladiti kao desert. Riječ soufflé je dio prošlosti francuskog glagola souffler, što znači puhati...
Povećan broj crijevnih viroza i trovanja hranom
"U ljetnim mjesecima svake godine imamo primjetno nešto veći broj crijevnih viroza, bakterijskih crijevnih infekcija i trovanja hranom ", pojasnila je prof. dr. sc. Svjetlana Grgić, načelnica Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne klinič...
Cijene hrane i bezalkoholnih pića u junu u prosjeku niže za 0,9 posto
U kategoriji restorani i hoteli u prosjeku je zabilježen rast cijena za 0,7 posto, alkoholna pića i duhan, te rekreacija i kultura u prosjeku su skuplji za po 0,2 posto, a zdravstvo i obrazovanje za po 0,1 posto. U prosjeku je zabilježen p...
Vjeverica ne odustaje od hrane: Pogledajte kako prevazilazi prepreku
Međutim, iako su spretne i brze ponekad mogu ispred sebe pronaći prepreku, koja ih može ili spriječiti ili izazvati na veću upornost. U videu koji je postao viralan, vjeverica je prikazala izvanrednu upornost u suočavanju s preprekom kako...
Nutricionisti savjetuju kako se riješiti sala na trbuhu: Konzumirajte ove namirnice
Jedno od najčešćih mjesta na koje se ljudi žale zbog viška masnog tkiva je oko trbuha. Salo koje se nakuplja na tom području naziva se visceralna masnoća. "Visceralna masnoća je vrsta masnoće koja okružuje vitalne organe na području trbuha...
Savjeti nutricioniste: Kako adekvatno pripremati kurbansko meso i uz koje namirnice ga jesti?
U domovima muslimana širom zemlje i svijeta današnji ručak biće pripremljen uz kurbansko meso. Za mnoge kurbansko meso ima svoj specifičan miris, te je za njegovu pripremu potrebno znanje i iskustvo. Kako ga pripremati, kakve nutrijente k...
Želite ravniji trbuh? Nutricionistkinja savjetuje da ograničite ovu hranu
Međuobroci igraju važnu ulogu u našoj svakodnevnoj prehrani. Bilo da se radi o jutarnjem obroku ili kasnonoćnom grickanju, ključno je voditi računa o tome što odabiremo jer izbori koje donosimo mogu značajno utjecati na naše cjelokupno zdra...
Smijete li stavljati vruću hranu u frižider? Evo šta savjetuju doktori
Znate ostaviti ostatke hrane na kuhinjskom stolu preko noći i pojesti ih sljedećeg jutra vjerovatno nije najsigurnija opcija. No, znači li to da bi trebali vruće ostatke hrane odmah stavljati u frižider? Zvuči dobro u teoriji, ali stavljanj...
Svjetske cijene hrane rastu drugi mjesec zaredom, najviše je pogođeno meso
Svjetske cijene hrane u aprilu su porasle drugi mjesec zaredom. Cjelokupni rast cijena najvećim je dijelom posljedica rasta cijena mesa te dijelom ulja i žitarica. Indeks cijena hrane Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu...
Evo kako da smanjite bacanje hrane
Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, hrana je u fokusu slavlja i često se desi da je spremimo previše i da nam ostane, ali bacanje hrane treba izbjegavati. Pred nama su dva praznika koja vezujemo za bogate trpeze: Prvi maj i Vaskrs. A uz...
Ovih šest namirnica možemo jesti bez straha od debljanja
Uživanje u hrani ponekad nije samo potreba, već i zadovoljstvo. Međutim, često se zbog straha od debljanja mnogi ustručavaju jesti određene namirnice u većim količinama. S namirnicama koje sadrže puno šećera, nezdravih masti i soli ne bi tr...