DSO Unomedia, sa sjedištem u Tuzli je rukovalac podacima o ličnosti koji se prikupljaju putem medijske platforme Tuzlanski.ba

DSO Unomedia poštuje vaše pravo na zaštitu podataka o ličnosti (“lični podaci”) i zato vas ovom Politikom privatnosti, informišemo koje podatke o ličnosti prikupljamo i obrađujemo kada koristite Portal/aplikaciju, zašto ih prikupljamo i kako ih koristimo, po kom osnovu i na koji način ih obrađujemo, kao i koja su vaša prava i na koji način možete da ih ostvarite.

U slučajevimau kada dolazi do dodatne ili drugačije obrade vaših ličnih podataka (obrade druge vrste ličnih podataka, i/ili u druge svrhe), prije započinjanja takve obrade obavijestit ćemo vas o vrsti ličnih podataka, svrsi obrade i osnovu po kojem namjeravamo da ih obrađujemo u tom konkretnom slučaju, kao i o vašim pravima u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti.

U navedenim slučajevima, ukoliko je potrebno i ukoliko je to osnov obrade, zatražićemo saglasnost za takvu obradu vaših ličnih podataka.

Ova Politika privatnosti sastavni je dio pravila i uslova korištenja svakog Portala kojem pristupate. Samim pristupom Portalu i korištenjem dostupnih usluga i funkcionalnosti ili ostavljanjem komentara na Portalu sa ili bez otvaranja Profila i prijave, posjetioci daju saglasnost i prihvataju da DSO Unomedia prikuplja, obrađuje i koristi informacije, odnosno lične podatke, na način utvrđen ovom Politikom privatnosti u svojstvu rukovaoca ličnih podataka.

Svrha korištenja

Sve navedene lične podatke prikupljamo i obrađujemo u različite svrhe koje mogu proisteći iz zakonskih obaveza ili ugovorne obaveze sa korisnicima Portala koje su definisane zakonima i uslovima korištenja Portala, ili u marketinške i svrhe personalizovane komunikacije sa korisnicima i to:

 • u svrhu omogućavanja pretraživanja i korištenja Portala, komunikacije sa korisnicima, (bilo da se radi o pitanjima korisničke podrške, povratnih informacija ili drugih pitanja), kao i ostavljanja komentara u okviru Portala,
 • radi autentifikacije korisnika, resetovanje lozinki, ili za pružanje obavještenja o sigurnosnim pitanjima,
 • da bismo otkrili i uklonili greške i tehničke probleme koji se mogu javiti u vezi sa korišćenjem Portala, spriječili ili otklonili eventualne zloupotrebe ili kršenja prava ili propisa. Ovo uključuje i blokiranje komentara/oglasa koji krše naša Pravila i uslove korištenja i relevantne zakonske propise,
 • radi bilježenja historije pregledanja Portala, te prikupljanja podataka o preferencijama i ponašanju korisnika (poput vrsta vijesti koje se čitaju ili koliko informacija o tome koliko često posjećuju Portal),
 • u marketinške svrhe (uključujući analizu vaših interesovanja, u cilju plasiranja vama prilagođenih / odgovarajućih reklamnih poruka i informacija, marketinških materijala ili promocija (eventualno slanje newslettera), kao i za pružanje personalizovanog iskustva korisnicima (eventualno slanje personalizovanih vijesti, preporuka ili posebnih ponuda koje su relevantne za korisnike),
 • radi slanja informacija o ažuriranjima na Portalu koje su važne za registrovane korisnike, novim funkcionalnostima koje smo pokrenuli za registrovane korisnike i novim pogodnostima koje smo za njih kreirali,
 • radi sprječavanja krivičnih djela i pružanja pomoći državnim organima u identifikaciji počinioca krivičnih djela, odnosno kao pomoć pri rješavanju građanskih sporova na zahtjev suda ili drugog nadležnog organa.

Usklađenost sa zakonom, odgovaranje na pravne zahtjeve

DSO Unomedia može dostaviti vaše podatke, uključujući i lične podatke, sudovima, policijskim tijelima ili vladinim tijelima ili ovlaštenim trećim stranama, ukoliko smo i u onoj mjeri u kojoj smo zakonski obavezani ili je to zakonski dopušteno, ili ako je takvo otkrivanje razumno potrebno radi:

 • udovoljavanja našim zakonskim obvezama,
 • pravnih postupaka i odgovora na zahtjeve usmjerene protiv portala Tuzlanski.ba,
 • odgovaranja na provjerene zahtjeve vezane za kaznene istrage ili navodnu ili sumnjivu ilegalnu aktivnost ili bilo koju drugu aktivnost koja nas ili naše korisnike može izložiti odgovornosti za štetu,
 • provođenja i upravljanja našim Uslovima korištenja ili drugim ugovorima s korisnicima,
 • zaštite prava, imovine ili lične sigurnosti portala Tuzlanski.ba, njegovih zaposlenika ili korisnika.

Tamo gdje je to prikladno, možemo obavijestiti korisnike o takvim pravnim zahtjevima, osim u određenim izuzetnim okolnostima.

Korištenje kolačića (Cookies) i sličnih tehnologija

Portal koristi kolačiće (cookies). Kolačići su male tekstualne datoteke koje se smještaju na uređaj posjetilaca internet stranica i koriste se za poboljšanje efikasnosti funkcionisanja internet stranica kao i za pružanje određenih informacija vlasnicima tih internet strana.

Prema Korisnicima Portala, mogu se koristiti privremeni i trajni kolačići u svrhu boljeg razumijevanja kako Korisnici komuniciraju sa Portalom, da bi se pratila ukupna upotreba i rutiranje internet saobraćaja na Portalu, u svrhu unapređenja Portala i njegovih funkcionalnosti, kao i u svrhu prikazivanja reklama Korisnicima.

Privremeni kolačići omogućavaju određene karakteristike Internet strane i brišu se iz računara kada se Korisnik diskonektuje ili napusti Portal.

Trajni kolačići ostaju i nakon zatvaranja Internet pretraživača i mogu biti korišteni i pri narednim posjetama Portalu. Trajni kolačići mogu biti uklonjeni praćenjem uputstva za pomoć samog internet pretraživača. Dodatno, većina internet pretraživača automatski prihvata kolačiće, ali je moguće promijeniti opcije samog pretraživača da ih ne prihvata bez prethodne autorizacije za sve internet strane koje Korisnik posjećuje.

Ako niste saglasni sa njihovom upotrebom, kolačiće možete u bilo kojem trenutku lako izbrisati i/ili trajno isključiti na vašem računaru ili mobilnom uređaju pomoću postavki preglednika kojim se koristite.

Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite.

Napominjemo kako je svrha kolačića poboljšanje i omogućivanje upotrebe naše internet stranice te sprječavanjem ili brisanjem kolačića možete onemogućiti funkcioniranje značajki naše internet stranica ili uzrokovati drugačiji rad i izgled u vašem pregledniku.

Ukoliko koristite usluge prijavljivanja na portal koristeći Google, Facebook ili Apple servise, treća strana može nam poslati podatke kao što su registracijske i informacije o profilu te usluge. Ove informacije variraju i kontrolirani su od treće strane ili su na to ovlašteni putem vaših postavki privatnosti u toj usluzi. Vaši podaci koji se koriste za svrhu prijavljivanja se ne dijele ni sa kim te se koriste samo za tu funkcionalnost. Vaši podaci se pohranjuju sigurno i čuvaju onoliko dugo koliko je potrebno za pružanje naših usluga ili dok korisnici ne zatraže brisanje svojih podataka. Primjenjujemo mjere zaštite poput enkripcije i sigurnosnih kontrola pristupa kako bismo zaštitili vaše podatke. Ukoliko je potrebno, vaše podatke i račun uvijek možete obrisati iz postavki profila.

Linkovi za druge internet stranice

Portal sadrži linkove za druge internet stranice. Ako izaberete da posjetite Portal klikom na reklamni link ili neki drugi tip reklame, ili klikom na link neke treće strane, bićete preusmjereni na internet stranu trećeg lica. Činjenica da mi povezujemo sa internet stranom ili postavljamo reklamne linkove ili neki drugi tip reklame ne predstavlja odobrenje, ovlašćenje ili povezivanje sa tim trećim licem, niti to predstavlja odobrenje njihove politike o zaštiti informacija i privatnosti. Mi ne preuzimamo kontrolu nad internet stranama trećih lica. Te druge internet strane mogu da pošalju sopstvene kolačiće ili druge fajlove u vaš kompjuter/telefon/tablet, prikupe podatke ili zahtijevaju lične informacije od vas. Druge internet strane slijede drugačija pravila u pogledu korištenja ili objavljivanja ličnih podataka koje im vi pružite. Savjetujemo vam da pročitate pravilnike o zaštiti privatnosti ili izjave drugih internet strana koje posjećujete.

Maloljetne osobe

Tuzlanski.ba savjetuje roditelje ili zakonske skrbnike da nadziru upotrebu portala od strane maloljetnog korisnika te da takve korisnike upozna s činjenicom da se njihovi lični podaci mogu izraditi na temelju ove politike privatnosti i kolačićima. Roditelj(i) ili zakonski predstavnik maloljetnog korisnika mora pročitati ovu politiku privatnosti i kolačiće u interesu maloljetnog korisnika te može u ime maloljetnog korisnika štititi njegova prava.

Sigurnost podataka

DSO Unomedia će ulagati velike napore kako bi se osigurala sigurnost ličnih podataka te usklađenost s važećim propisima o zaštiti podataka (poput Opšte uredbe o zaštiti podataka, Zakona o provedbi opšte uredbe o zaštiti podataka i dr.). Napominjemo kako su Vaši podaci savjesno zaštićeni od gubitka, uništenja, manipulacije, neovlaštenoga pristupa i neovlaštenog izdavanja. Naši zaposlenici obavezni su poštivati povjerljivost Vaših podataka i pridržavati se internih pravilnika i akata koji regulišu navedenu materiju.

Izmjene i stupanje na snagu

Ova Politika Privatnosti može biti ažurirana i izmjenjena s vremena na vrijeme. Obavijestit ćemo vas o bilo kakvim značajnim izmjenama objavljivanjem nove Politike na internet stranci Portala i/ili putem e-maila. Savjetujemo vam da provjeravate ovu Politiku privatnosti redovno zbog mogućih promjena. Ova Politika privatnosti stupa na snagu danom objavljivanja čime prestaju da važe odredbe prethodne politike privatnosti.

Pristupanjem i korištenjem bilo kojeg dijela Portala ili aplikacija kao i ostavljanjem komentara, ili registracijom Profila i prijavom, smatra se da ste upoznati sa ovom Politikom privatnosti i Uslovima korištenja svakog dijela Portala kijem pristupate i da pristajete na navedena pravila i uslove.

Ova Politika privatnosti stupa na snagu danom objavljivanja na Portalu i zamjenjuje sve prethodne politike privatnosti.

Kontakt

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja o ovoj Politici, našoj praksi u vezi sa vašim ličnim podacima vezanim za Portal/aplikaciju, ili ako biste želeli da uklonimo vaše lične podatke iz naše baze podataka, slobodno nas kontaktirajte na email adresu: [email protected]