S obzirom da su šljive karakteristično voće za kraj augusta, donosimo vam recept koji će vas podsjetiti na djetinjstvo i oživjeti uspomene. 

Slatki zalogaj ljeta: Brz i jednostavan desert koji će vas oduševiti
Foto: Ilustracija

Zalihe svježih i sočnih šljiva, osim za džem, možemo iskorisitit za slatkiš koji je ukusan i zdrav. 

Predivna boja, neodoljiva aroma i okus, čine štrudlu od šljiva omiljenim ljetnim desertom. Priprema je jednostavna i neće vam oduzeti mnogo vremena.

Topla štrudla može biti odlična u kombinaciji sa sladoledom. 

Donosimo vam i jednostavan recept za pripremu: 

Sastojci:

Kore za savijače 500 g

Šljive 1 kg

Cimet 1 kašikica

Krušne mrvice 4 kašike

Smeđi šećer 5 kašika

Maslac 2 kašike

Šećer u prahu 2 kašike

Priprema

Rernu zagrijte na 200°C, a pleh premažite maslacem. Šljive operite, izvadite im košpice i narežite ih na četvrtine.

Svaku koru premažite maslacem, zatim dodajte šljive, pospite cimetom, dodajte i dvije kašikice krušnih mrvica te dvije kašike smeđeg šećera. Zamotajte koru i prebacite u pleh.

Postupak ponovite s preostalim korama.

Premažite ih maslacem i pecite 35 minuta ili dok štrudla ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Nakon toga štrudlu poslužite sa sladoledom i uživajte u ukusnom desertu.