S obzirom da su šljive karakteristično voće za kraj augusta, donosimo vam recept koji će vas podsjetiti na djetinjstvo i oživjeti uspomene.
Zalihe svježih i sočnih šljiva, osim za džem, možemo iskorisitit za slatkiš koji je ukusan i zdrav.
Predivna boja, neodoljiva aroma i okus, čine štrudlu od šljiva omiljenim ljetnim desertom. Priprema je jednostavna i neće vam oduzeti mnogo vremena.
Topla štrudla može biti odlična u kombinaciji sa sladoledom.
Donosimo vam i jednostavan recept za pripremu:
Sastojci:
Kore za savijače 500 g
Šljive 1 kg
Cimet 1 kašikica
Krušne mrvice 4 kašike
Smeđi šećer 5 kašika
Maslac 2 kašike
Šećer u prahu 2 kašike
Priprema:
Rernu zagrijte na 200°C, a pleh premažite maslacem. Šljive operite, izvadite im košpice i narežite ih na četvrtine.
Svaku koru premažite maslacem, zatim dodajte šljive, pospite cimetom, dodajte i dvije kašikice krušnih mrvica te dvije kašike smeđeg šećera. Zamotajte koru i prebacite u pleh.
Postupak ponovite s preostalim korama.
Premažite ih maslacem i pecite 35 minuta ili dok štrudla ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Nakon toga štrudlu poslužite sa sladoledom i uživajte u ukusnom desertu.