Ako tražite inspiraciju za subotnji porodični ručak, zašto ne biste isprobali kombinaciju tradicionalnih okusa sa modernim twistom?

Treba vam ideja za savršen subotnji porodični ručak? Isprobajte ove jednostavne recepte
Foto: Unsplash | Ilustracija

Na meniju bi se mogla naći kremasta supa od tikve s malo naribanog đumbira za svježinu, idealna za uvod u obrok.

Nakon nje, pripremite sočan pečeni pileći file u marinadi od meda i senfa, uz hrskave krompiriće pečene s ruzmarinom i maslinovim uljem. Ovaj glavni dio ručka savršeno će se uklopiti s bogatom sezonskom salatom, koja može uključivati rukolu, orahe i sir, prelivene laganim dresingom od limuna i maslinovog ulja.

Za desert, domaća pita od jabuka s prhkim tijestom i cimetom bit će pravi hit, posebno ako je poslužite uz kuglu sladoleda od vanilije.

Ovaj spoj jednostavnosti i punog okusa učinit će subotu nezaboravnom, a svaki član porodice će uživati u bogatom ručku koji je jednako ukusan koliko i lako izvediv.

Recepti:

Kremasta supa od tikve s đumbirom

Za ovu ukusnu supu potrebne su vam sljedeće namirnice: jedna srednja tikva, dva krompira, jedan crveni luk, dva čena bijelog luka, naribani đumbir (otprilike jedna kašičica), 500 ml pileće ili povrtne supe, malo soli, bibera, i maslinovo ulje.

Priprema je jednostavna: U loncu prodinstajte sitno nasjeckan luk i bijeli luk na malo maslinovog ulja. Zatim dodajte kockice tikve i krompira te naribani đumbir. Kratko prodinstajte, pa prelijte supom. Kuhajte dok povrće ne omekša, a potom sve izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku teksturu. Po želji, dodajte malo pavlake za kuhanje i servirajte uz tostirani hljeb.

Pečeni pileći file u marinadi od meda i senfa

Za glavno jelo pripremite pileći file, med (dvije kašike), senf (dve kašike), maslinovo ulje (jedna kašika), malo soli, bibera, i začinsko bilje po ukusu. Pomiješajte med, senf, maslinovo ulje i začine te time premažite pileće filete.

Ostavite meso u marinadi barem 30 minuta kako bi upilo sve arome. Zatim filete pecite na srednje jakoj vatri u tavi, po otprilike pet minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i budu sočni iznutra. Servirajte uz hrskave krompiriće.

Hrskavi krompirići s ruzmarinom

Za prilog vam je potrebno nekoliko većih krompira, dvije kašike maslinovog ulja, svježi ili sušeni ruzmarin, so i biber. Ogulite i narežite krompir na štapiće ili kockice, premažite maslinovim uljem, pospite ruzmarinom, solju i biberom.

Pecite u rerni na 200°C otprilike 30-40 minuta dok krompirići ne dobiju zlatnu, hrskavu koricu. Povremeno ih promiješajte kako bi se ravnomjerno ispekli.

Sezonska salata s orasima i sirom

Za salatu, kombinirajte rukolu, mladi špinat, ili miks zelene salate po vašem izboru. Dodajte grubo nasjeckane orahe, kockice tvrdog sira poput feta sira ili parmezana, i tanko narezane kriške kruške.

Sve prelijte dresingom od maslinovog ulja, limunovog soka, prstohvata soli i svježe mljevenog bibera. Ova osvježavajuća i lagana salata savršeno nadopunjuje bogatstvo glavnog jela.

Domaća pita od jabuka

Za desert, pripremite domaću pitu od jabuka. Potrebno vam je: 500 g jabuka, 250 g brašna, 150 g putera, 100 g šećera, jedno jaje, cimet, i malo limunovog soka.

Prvo, zamijesite tijesto od brašna, putera, šećera i jajeta, te ga ostavite u frižideru da se ohladi. Za nadjev, ogulite i narežite jabuke na tanke kriške, pospite ih šećerom, cimetom i limunovim sokom.

Tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte, pa donji dio stavite u kalup. Dodajte nadjev od jabuka, prekrijte drugim slojem tijesta i pecite na 180°C oko 40 minuta, dok pita ne postane zlatno-smeđa. Poslužite uz kuglu sladoleda od vanilije za savršeni završetak ručka.

Ovi recepti garantuju obrok koji će razveseliti cijelu porodicu i ostaviti prostora za ugodno druženje za stolom.