Pet i po metara ispod površine okeana u južnoj Norveškoj, gurmanski restoran Under koji je dizajnirao Snøhetta jedna je od jedinstvenih svjetskih atrakcija.

Restoran u dubinama: Otkrijte svijet ispod površine uz gurmansku avanturu
Foto: Instagram | Jedinstvena atrakcija

U Bålyu u Lindesnesu, najjužnije u Norveškoj, Postoji jedinstveni podvodni restoran. 

Sa prostorom za do 90 gostiju na površini od oko 500 kvadratnih metara, podmorni restoran najveći je te vrste na svijetu. Upečatljiva arhitektura, prekrasan interijer i gurmanska hrana učinili su Under međunarodnom senzacijom.

Prestižni časopis Forbes nazvao ga je ''jednim od najistaknutijih restorana u novije vrijeme'' i pohvalio ''degustacijski meni od 18 sljedova najboljih nordijskih proizvoda'', piše Visit Norway

U ovom restoranu sve je smišljeno kako biste iz njega izašli bogatiji za nova iskustva. I to ne samo ona na tanjiru, iako je restoran dio zvjezdane Michelinove porodice, prenosi Tuzlanski.ba

Ideja je da se gosti, kad uživaju u hrani, na jedinstven način upoznaju i s onim što se nalazi ispod same površine mora te vide različita lica podmorja, ovisno o dobu godine, dana, vremenskim uslovima. Restoran je u kojem pogled i kroz panoramski prozor dug 11 metara, a širok 3,4 metra, nikada nije isti.

Unutar restorana, raspoloženje je sigurno, lijepo i toplo, a lokalni hrast je jedna od istaknutih karakteristika. Glavni kuhar kuhinje, Bernt Sætre, ima poseban fokus na elemente koji se nalaze ispred prozora.

View this post on Instagram

A post shared by Under (@underlindesnes)

On okolini i proizvodnji pristupa s obrazovnom perspektivom i kombinuje vrijednosti prisutnosti, raznolikosti i tradicije u svom kuhanju – „binokularni pristup“.

Ako želite da zavirite pod more, ovaj restoran pravi je doživljaj morskih dubina. Uz izvrsnu hranu, doživjet ćete unutrašnjost mora na drugačiji način.