Pet i po metara ispod površine okeana u južnoj Norveškoj, gurmanski restoran Under koji je dizajnirao Snøhetta jedna je od jedinstvenih svjetskih atrakcija.
U Bålyu u Lindesnesu, najjužnije u Norveškoj, Postoji jedinstveni podvodni restoran.
Sa prostorom za do 90 gostiju na površini od oko 500 kvadratnih metara, podmorni restoran najveći je te vrste na svijetu. Upečatljiva arhitektura, prekrasan interijer i gurmanska hrana učinili su Under međunarodnom senzacijom.
Prestižni časopis Forbes nazvao ga je ''jednim od najistaknutijih restorana u novije vrijeme'' i pohvalio ''degustacijski meni od 18 sljedova najboljih nordijskih proizvoda'', piše Visit Norway.
U ovom restoranu sve je smišljeno kako biste iz njega izašli bogatiji za nova iskustva. I to ne samo ona na tanjiru, iako je restoran dio zvjezdane Michelinove porodice, prenosi Tuzlanski.ba.
Ideja je da se gosti, kad uživaju u hrani, na jedinstven način upoznaju i s onim što se nalazi ispod same površine mora te vide različita lica podmorja, ovisno o dobu godine, dana, vremenskim uslovima. Restoran je u kojem pogled i kroz panoramski prozor dug 11 metara, a širok 3,4 metra, nikada nije isti.
Unutar restorana, raspoloženje je sigurno, lijepo i toplo, a lokalni hrast je jedna od istaknutih karakteristika. Glavni kuhar kuhinje, Bernt Sætre, ima poseban fokus na elemente koji se nalaze ispred prozora.
View this post on Instagram
On okolini i proizvodnji pristupa s obrazovnom perspektivom i kombinuje vrijednosti prisutnosti, raznolikosti i tradicije u svom kuhanju – „binokularni pristup“.
Ako želite da zavirite pod more, ovaj restoran pravi je doživljaj morskih dubina. Uz izvrsnu hranu, doživjet ćete unutrašnjost mora na drugačiji način.