Kada ste u žurbi, najbolji izbor su brzi i jednostavni recepti. Sočna piletina u aromatičnom umaku idealan je obrok za ručak ili večeru, a priprema zahtijeva samo tri koraka.

Brzi recept za sočnu piletinu: Jednostavno jelo koje osvaja cijelu porodicu
Foto: Pixabay - Ilustracija

Potrebni su vam sastojci za osvježavajuću marinadu, nekoliko pilećih bataka (ovisno o broju osoba) i kremasti bijeli grah, koji ćete poslužiti uz svježu salatu.

Za samo pola sata kuhanja, ovo jelo će oduševiti vašu porodicu i brzo nestati sa stola.

Sastojci:

6-8 pilećih bataka
Tri češnja češnjaka, mljevena
Jedan limun, sok i korica
100 g jogurta
Dvije konzerve bijelog graha od 400g
Vrećica od 80 g nasjeckane potočarke, špinata i rukole
Možete dodati malo mlijeka za sočnost (u umak)
Ulje, so, biber

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte jogurt, luk, limunov sok i koricu. Dodajte pileće batke i prelijte ih marinadom. Ohladite u frižideru najmanje jedan sat.

Zagrijte rernu na 180. U vrućoj tavi pecite pileće batke dok kožica ne porumeni, to bi trebalo potrajati nekoliko minuta. Zatim ih premjestite u vatrostalnu posudu ili lim za pečenje i pecite 15-20 minuta, dok potpuno ne budu pečeni.

U međuvremenu zagrijte grah iz konzerve u vodi u kojoj su kuhani na laganoj vatri. Kad se zagriju, ocijedite malo vode, u tavu dodajte nasjeckane listove salate i zgnječite gnječilicom za krompir. Ako vam se čini da je smjesa malo suha, možete dodati malo maslaca, vrhnja ili mlijeka kako biste je ujednačili i učinili kremastijom.