Vrlo često, zna nam se desiti da pileći file bude suh kada ga samog pečemo. Ipak, uz nekoliko savjeta i to je moguće izbjeći.

Kako da nam pileći file više ne bude suh nakon pečenja?
Foto: Pixabax (ilustracija) | Pileći file

Kada planiramo ručak ili odlazimo u kupovinu namirnica, pileći file često se nađe na popisu, bilo da ga pečemo samog, dodajemo salatama, rižotu, tjestenini ili pripremamo u nekom umaku.

Ipak, mnogi će se složiti da pileći file može biti suh kada ga pečemo samog. Ako želite postići sočan i mekan komad mesa, evo nekoliko savjeta kako to uspješno napraviti.

Poravnajte file

Ako je pileći file neravnomjerne debljine, lagano ga istucite kako biste dobili ravnomjeran komad mesa. To osigurava da se ravnomjerno ispeče, sprječavajući da tanji dijelovi budu presuhi dok čekate da se deblji ispeku.

@cookingwithamandajones Let's make some juicy pan-seared chicken breast! Started off by searing in the cast-iron on high to achieve the golden crust. Once both sides are golden, baste with butter. Pop in the oven at 425 for 15-20min. Tent with foil and allow meat to rest for 15min. Slice up and serve! These are so simple and delicious! Hard to mess up! #ChickenBreast #Meat #Dinner #Butter #cookingwithamandajones ♬ My Demise - Porsh Bet$

Marinirajte meso

Mariniranje pilećeg filea u mješavini maslinovog ulja, limunovog soka, jogurta ili začina pomaže da meso postane mekano i zadrži vlagu. Preporučuje se da meso ostane u marinadi barem 30 minuta, a idealno nekoliko sati.

Počnite s visokom temperaturom

Zagrijte tavu na visokoj temperaturi i kratko pecite file s obje strane dok ne postane zlatno-smeđ. Ova tehnika omogućava da se vlaga "zaključa" unutar mesa.

Smanjite vatru i polako dovršite

Nakon što ste dobili lijepu koricu, smanjite temperaturu i polako nastavite peći meso kako biste izbjegli isušivanje, a pritom osigurali ravnomjerno pečenje.

Pazite na vrijeme pečenja

Pileći file je gotov kad unutrašnja temperatura dosegne 75°C. Ako nemate termometar, meso bi trebalo biti čvrsto, ali još uvijek blago elastično pod pritiskom. Predugo pečenje najčešći je razlog suhog mesa.

Ostavite meso da odmori

Nakon što je pečeno, ostavite meso nekoliko minuta da odmori. Na taj način, sokovi će se ravnomjerno rasporediti po cijelom komadu, umjesto da iscure prilikom rezanja.

Pridržavajući se ovih koraka, dobit ćete savršeno sočan pileći file koji će biti pun okusa i ugodan za jelo.