Aluminijska folija je stvar koja je sastavni dio svake kuhinje te se jako često primjenjuje.
Ona se može koristiti u brojne svrhe, osim jednostavnog pakovanja hrane korisna je za izbjeljivanje srebra, kašika također i za održavanje svježine namirnica i brojne druge svrhe.
Međutim, ono što je naročito zanimljivo jeste da folija ima dvije strane, a razlika između njih je itekako primjetna. Ako se malo bolje zagledate možete primijetiti da se jedna strana presijava, dok druga ima mat izgled.
Iako su mnogi smatrali da je svejedno kojom se stranom šta pakuje, prevarili su se. Sjajnija strana predviđena je za pakovanje tople hrane, dok je matirana strana osmišljena osmišljena za pospremanje hladne hrane.
U slučaju da ostavite sjajnu stranu izvana ona će odbijati toplotu i brže ohladiti hranu, dok je sa mat stranom obrnut slučaj. Ako želite da vaša hrana ostane duže vremena topla, samo je umotajte u sjajnu stranu folije.