Kombinacija bogatih, zemljanih okusa i hranjivih namirnica čini jesen posebno privlačnom kada je u pitanju hrana.

Jesenji plodovi: Otkrijte bogatstvo okusa i mirisa koje ovo godišnje doba donosi
Foto: Pixabay | Jesenjska trpeza

Jesen je godišnje doba koje mnogi vole zbog svoje bogate palete boja i jedinstvene atmosfere, ali i zbog hrane koju donosi. S dolaskom hladnijih dana, na kuhinjskim stolovima možemo naći topla, hranjiva jela i plodovi koji su sinonim za ovaj period godine.

Na vrhu liste nalazi se bundeva, ona postaje nezaobilazan sastojak u mnogim jelima, od supa, pita, pa sve do deserta. Njen bogat, sladak okus daje toplinu svakom zalogaju. U mnogim kulturama, bundeve simboliziraju bogatstvo i obilje, a jesenske trpeze često su obogaćene jelima od ove namirnice.

Osim bundeva, tu su i kesteni, koji se najčešće peku na ulicama ili u kućama, ispunjavajući zrak prepoznatljivim mirisom. Pečeni kesteni su prava poslastica, ali se koriste i u raznim slasticama.

Jabuke i kruške također su plodovi jeseni. Jabuke su često glavni sastojak u pitama i kompotima, dok su kruške izvrsne za deserte, ali i kao dodatak raznim slanim jelima. Njihova slatkoća i sočnost savršeno nadopunjuju bogatstvo jesenskih začina poput cimeta i klinčića.

Vezani članak Omiljena grickalica djetinjstva odlična za zdravlje, pomaže kod brojnih bolesti

Grah i leća postaju popularni u kuhinjama jer su osnova za topla, zasitna jela koja griju tijelo u hladnijim danima. Ove namirnice su ne samo ukusne, već i vrlo hranjive, pružajući tijelu potrebnu energiju za predstojeću zimu.

Jesen je također vrijeme za uživanje u gljivama, koje se često sakupljaju u šumama. Razne vrste gljiva koriste se u supama, pitama, tjesteninama, a njihova zemljana aroma savršeno se uklapa u jesenske recepte.

Vezani članak Misterije šume: Evo kako razlikovati otrovne gljive od jestivih

Ne smijemo zaboraviti ni orahe, lješnjake, bademe i druge orašaste plodove, koji se često koriste u kolačima i drugim slatkišima, ali su i sami po sebi odlična užina.

Kombinacija bogatih, zemljanih okusa i hranjivih namirnica čini jesen posebno privlačnom kada je u pitanju hrana.