Bacanje hrane jedan je od većih problema s kojima se danas susreće svijet, a svako od nas može pomoći.

Koja je razlika između „najbolje upotrijebiti do“ i „upotrebljivo do“?
Foto: Ilustracija | Nakon isteka roka ne konzumirati

Donosimo nekoliko savjeta kako spriječiti i smanjiti bacanje hrane, pri čemu je ključno planiranje kupovine i poznavanje oznaka na hrani, a posebice razlikovanje oznaka "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do".

Standardi sigurnosti hrane za građane EU-a među najvišima su na svijetu, a upravo se u ovim zemljama godišnje baci više od 58 miliona tona hrane. To je otprilike 131 kilogram po stanovniku, a taj trošak procjenjuje se na čak 132 milijarde eura, piše Punkufer

Iako nam se ponekad ne čini tako, svako od nas ima uticaj na te brojke te može poduzeti jednostavne i učinkovite mjere kako bi se smanjile kao što su planiranje obroka, iskorištavanje ostataka hrane, pravilno skladištenje hrane te razlikovanje datuma "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do" navedenih na ambalaži hrane.

U nastavku slijedi nekoliko savjeta o tome kako čuvati hranu i pravilno tumačiti rok trajanja s ambalaže.

Evo kako iščitati rok trajanja

Iščitavanje roka trajanja, uz pravilno čuvanje hrane, može smanjiti količinu otpada od hrane. Što je zapravo rok trajanja? Rok trajanja hrane predstavlja period tokom kojeg je hrana sigurna za upotrebu, ali samo ako su zadovoljeni uslovi pravilnog transporta, skladištenja i upotrebe. Zato je bitno da razlikujemo kad je na namirnicama rok trajanja naveden kao datum minimalne trajnosti ("najbolje upotrijebiti do" ili "najbolje upotrijebiti do kraja") ili kao "upotrijebiti do".

"Najbolje upotrijebiti do"

Datum minimalne trajnosti ("najbolje upotrijebiti do" ili "najbolje upotrijebiti do kraja") predstavlja period u kojem se može očekivati da će hrana zadržati svoja optimalna organoleptička svojstva; izvorni izgled, okus i teksturu.

Nakon isteka datuma minimalne trajnosti postoji mogućnost da će se neko od tih svojstava promijeniti, ali će hrana biti sigurna za konzumaciju još neko vrijeme, pod uslovom da je pakiovnje neotvoreno i neoštećeno te da se hrana čuvala prema uputama navedenima na pakovanju. To se najčešće odnosi na čajeve, kafu, tjesteninu, začine, kekse i sokove.

"Upotrijebiti do"

Za lako kvarljivu hranu, poput svježeg mesa, svježe ribe i svježeg mlijeka, koristi se oznaka "upotrijebiti do". Ona označava do kojeg je datuma hrana sigurna za konzumiranje i smije se konzumirati samo do tog datuma.

S "upotrijebiti do" označavaju se, naprimjer, fabrički pakovano svježe meso, svježa riba, svježa tjestenina, svježe mlijeko, meki i svježi sirevi, pripremljene povrtne i voćne salate, sendviči, svježe paštete i umaci.

Nakon isteka roka ta se hrana smatra nesigurnom i štetnom za zdravlje i ne smije se konzumirati.

Što znači različito označavanje datuma?

Oznaka datuma navodi se kao dan, mjesec i godina, zavisno od očekivanja roka trajnosti. Za rok trajnosti kraći od tri mjeseca navedeni su dan i mjesec, a za rok duži od tri mjeseca, ali manji od 18 mjeseci, navedeni su mjesec i godina. Ako je ipak rok duži od 18 mjeseci, onda je navedena samo godina. Ponekad je naveden i pun datum, odnosno dan, mjesec i godina.