Stručnjaci sve češće upozoravaju na greške koje pravimo kada kombinujemo određene namirnice s omiljenim napicima poput kafe i čaja. 

Stručnjaci upozoravaju: Kafu ili čaj nikada ne treba kombinovati sa ovom hranom
Foto: Pixabay - Ilustracija

Iako su oba pića izuzetno popularna zbog svojih zdravstvenih benefita, uparivanje s pogrešnim vrstama hrane može umanjiti njihovu vrijednost i čak izazvati probavne smetnje.

Zato je važno obratiti pažnju na to s čim konzumiramo ove napitke, kako bi zadržali njihov pozitivan učinak na organizam.

Većina ljudi uz ručak ili večeru voli popiti neki doabr napitak, mnogi od nas vole da piju čaj ili kafu uz neke grickalice, međutim to nije uvijek zdravo.

Stručnjaci kažu koju vrstu hrane ne bi trebalo da konzumiramo sa čajem ili kafom i upozoravaju na neke zdravstvene rizike.

Pijenje kafe ili čaja sa određenim namirnicama poput crvenog mesa ili lisnatog zelenog povrća može da poveća šanse za razvoj ozbiljnih nedostataka hranljivih materija.

Poznato je da hemikalije u ovim toplim napicima sprečavaju telo da apsorbuje gvožđe, mineral koji je od vitalnog značaja za transport kiseonika po telu, dajući nam energiju i jači imuni sistem.

Stručnjaci savjetuju, ukoliko baš moramo nešto da pijemo uz obrok, neka to bude voda. Samim time, stomak ćemo napuniti i manje ćemo hrane pojesti. 

Najbolje je da nam posljednji obrok u danu bude tri sata prije spavanja, kao i da praktikujemo jedenje za stolom, a ne u dnevnoj sobi ili nekom drugom mjestu.