Čokoladni sufle je kolač koji se poslužuje direktno iz rerne, topao, tako da svoje goste ili drage osobe možete iznenaditi ovom čokoladnom čarolijom. Za njega vam neće trebati sve ukupno više od 15 minuta. 

Francuska poslastica: Topao kolač za koji vam treba 15 minuta
Foto: Freepik | Čokoladna fantazija

Sufle je jelo od pečenih jaja koje potiče iz Francuske. U kombinaciji s raznim drugim sastojcima, može se poslužiti kao slano glavno jelo ili zasladiti kao desert. Riječ soufflé je dio prošlosti francuskog glagola souffler, što znači puhati, disati.

Čokoladni sufle je topli, predivni čokoladni kolač iz kojeg kao lava teče topla čokolada. Obično se poslužuje sa svojim kontrastom – kuglom sladoleda ili samo sa šlagom.

Najbolja vijest u vezi ovog kolača je ta što se on pravi za veoma kratko vrijme i sa malo sastojaka. Jedino na šta trebate pazti je vrijeme koje će kolač biti u rerni, da bi unutrašnja čokolada ostala tečna, a okolo lijepa korica. 

Sastojci koji će vam trebati su:

2 jaja
100 g čokolade za kuhanje
100 g šećera (po želji može i manje)
100 g brašna
100 g putera
1 vanilin šećer

Priprema:

Na pari otopiti čokoladu i puter
Jaja umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, te dodati otopljenu smjesu od čokolade i putera
Umućenoj smjesi dodati brašno
Gotovu smjesu sipati u puterom i brašnom premazane kalupe (ili obične šolje)
Ovo je najbitniji korak – peći u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni, 10 minuta. Važno je da se peče samo 10 minuta i ni minutu više, kako bi se došlo do željenog rezultata (da smjesa unutra ostane tečna). Za one koji imaju nešto jaču rernu, dovoljno je i oko 8 minuta. Najbolje je pratiti izgled kolača pri pečenju i izvaditi čim se stvori korica na vrhu
Kada je pečeno izvaditi na tanjire i poslužiti vruće. 

Mnogi su isprobali i neke druge verzije ove popularne poslastice, kombinujući ove sastojke sa aromom vanilije, plazmom ili nekim voćem. Takvih recepata je mnogo i na društvenim mrežama, a komentari uglavnom oduševljavaju sve ljubitelje čokoladnih recepata.

@alexandarscuisine 📌ČOKOLADNI SUFLE📌 -NORMATIV (za 6 suflea) -ČOKOLADA za kuvanje 100g -PUTER 60g -JAJA 2kom -ŠEĆER 50g -BRAŠNO 45g -AROMA VANILE 10ml 📌ZA SERVIRANJE I DEKORACIJU 📌 -PLAZMA -SLADOLED -SVEŽE VOĆE -ŠEĆER U PRAHU -ČOKOLADNI SOS 📌Priprema📌 -Čokoladu i puter otopiti na pari. -Jaja i šećer umutiti ,pa dodati brašno i aromu vanile. -Dobro izmešati masu. -Spojiti masu sa otopljenom cokokadom i puterom i izmešati. -Sipati masu u činije za sufle. -Ako koristite kalup za sufle ili želite da izvadite mafin iz činije obavezno premažite puterom činiju ili kalup. -Sufle peći 8minuta na 220stepeni. -Servirati sufle po želji. 🍽️PRIJATNO🍽️ #souffle #suffle #sufle #cokoladnisufle #cake #chocolate #icecream #plazma #desert #dezert #sweet #slatko #hrana #food #chef #kuvanjejelako #cook #cooking ♬ original sound - Alexandarscuisine