Nekontrolisano mokrenje, poznato kao urinarna inkontinencija, može se manifestovati na različite načine, od povremenog "curenja" urina do potpunog gubitka sposobnosti zadržavanja mokraće.

Prirodni načini za jačanje bešike: Salata i čaj protiv nekontrolisanog mokrenja
Foto: Unsplash

Glavni uzroci ovog stanja uključuju slabost mišića dna karlice, koja može nastati usljed trudnoće i porođaja kod mlađih žena, kao i smanjenje produkcije estrogena kod žena u menopauzi.

Dodatni faktori rizika uključuju gojaznost, dijabetes i hirurške intervencije u donjem dijelu abdomena. Iako je konsultacija sa ljekarom obavezna, postoje prirodni načini za ublažavanje simptoma koje možete probati kod kuće.

Salata od celera za jačanje mišića

Nasjeckajte korijen celera na sitno, dodajte sjeckano lišće celera, peršun i malo maslinovog ulja. Posolite po ukusu, ostavite da odstoji pola sata i uživajte u ovoj salati kao međuobroku.

Čaj od koprive i hajdučke trave

Pored salate, preporučuje se i čaj od mješavine jednakih dijelova koprive i hajdučke trave. Jednu kašičicu ove mješavine prelijte sa 200 ml vrele vode, ostavite da odstoji 10-15 minuta, a zatim procijedite i pijte 2-3 šolje dnevno.

Celer i navedene biljke efikasno jačaju mišiće bešike, a prvi rezultati mogu biti primjetni već nakon mjesec i po dana korištenja ove prirodne terapije, navodi se u knjizi "Čarobnjaci bilja".