Vjerovatno ste već čuli da je jelovnik najprljaviji predmet u restoranu—sadrži oko 185.000 bakterija, što ga čini jednim od mnogih svakodnevnih predmeta koji su prljaviji od WC školjke. Iznenađujuće, drugi najprljaviji predmet u restoranu nije u toaletu. Zapravo, nalazi se pravo na vašem stolu.

Gdje se skrivaju bakterije? Ovo je jedan od najprljavijih predmeta u restoranu, a nalazi se na stolu
Foto: Ilustracija

Prije nego što posegnete za posudicom bibera, razmislite koliko je ljudi dotaklo prije vas. Da li izgleda čisto? Da li je ljepljivo? Nažalost, nije neuobičajeno da restorani zanemaruju čistoću—ili nedostatak iste—svake pojedinačne posudice.

Ovo važi i za so, šećer, sir i druge posudice, ali biber vodi u takmičenju ko će zadržati najviše bakterija. Prema studiji koju je proveo ABC News, prosječan broj bakterija na posudici za biber je 11.600, piše The Healthy. 

"Većina posudica za so i biber se čisti samo ako izgledaju prljavo, i to samo vlažnom krpom koju konobari drže u džepovima," rekao je Jonas Sickler, direktor operacija na ConsumerSafety.org, prenosi Tuzlanski.ba. 

"Dok neki restorani sakupljaju, pune i brišu posudice, rijetko se pravilno prazne i dezinficiraju."

So i biber"Još jedna odvratna činjenica koju treba razmotriti je da roditelji, želeći zabaviti svoju djecu, često dopuštaju mališanima da se igraju sa solju i biberom tokom obroka. To znači da će biti prekriveni pljuvačkom i svim ostalim što se nalazi na dječjim prstima, što pomaže bakterijama da se još bolje zadrže na staklenim površinama," nastavlja Sickler.

"Čak i ljudi koji ne planiraju začiniti svoju hranu često pomiču posudice po stolu-definitivno nešto što treba imati na umu kako ulazimo u sezonu gripe."

Osim bakterija, posudice u restoranima također predstavljaju opasnost za osobe s alergijama.

"Posudice se slučajno mogu umočiti—ili čak ispasti—u vaš obrok dok začinjavate hranu. Ako je prethodni gost za vašim stolom kontaminirao posudicu za so sa svojom škampima, a vi imate ozbiljnu alergiju na školjke, mogli biste se izložiti riziku ako je koristite," kaže Sickler.

Nemojte zaboraviti na ove navike koje šire bakterije, a kojih se trebate odmah odreći.

"Umjesto toga, zamolite kuhara da začini jelo u kuhinji ako volite ljuto. Što se tiče soli… iskoristite priliku da smanjite unos natrija," predlaže Sickler.

"Vaše tijelo će vam biti zahvalno kad ostarite'', zaključuje.