U posljednjim mjesecima, zabilježen je sve veći broj oboljelih od različitih respiratornih i infektivnih bolesti. Stručnjaci ističu da se na to može utjecati više faktora, uključujući sezonske promjene i oslabljeni imunitet zbog pandemijskih mjera.

Nova podvarijanta koronavirusa XEC: Koji su simptomi i kako spriječiti širenje?
Foto: Ilustracija | Nova podvarijanta covida

Povećana učestalost prehlada, gripe i drugih virusnih infekcija zabrinjava ljekare širom svijeta.

Jedan od najzastupljenijih virusa koji i dalje izaziva pažnju jeste corona virus. U junu je u Njemačkoj otkriven novi soj, nazvan XEC, koji se brzo širi i u drugim zemljama, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Dansku i Sjedinjene Američke Države, prenosi BBC.

Stručnjaci smatraju da bi ovaj soj mogao postati dominantan tokom nadolazeće sezone.

Šta je XEC soj i koji su mu simptomi?

XEC je mutirana varijanta koja proizlazi iz ranijih Omicron sojeva. Simptomi ostaju slični onima poznatim kod prethodnih varijanti: visoka temperatura, bolovi u tijelu, umor i kašalj. Većina zaraženih oporavi se u roku od nekoliko sedmica, ali se smanjenje rutinskih testova smatra problemom u procjeni stvarne raširenosti ove varijante.

Kako se zaštititi?

Vakcinisanje ostaje najefikasniji način prevencije ozbiljnih oblika bolesti izazvanih corona virusom. Stručnjaci preporučuju vakcinisanje osobama od 65 godina i starijim, korisnicima domova za starije osobe, osobe s hroničnim oboljenjima, djeci s hroničnim respiratornim stanjima, trudnicama i zdravstvenim radnicima.

Uzimajući u obzir sveprisutne bolesti i nove varijante ovog virusa, ključno je da ostanemo informisani i preuzmemo mjere zaštite kako bismo zaštitili sebe i druge u zajednici.