Odabir najboljeg vremena za vježbanje često zavisi od individualnih preferencija i dnevnog rasporeda. Ipak, nauka i iskustva mogu pomoći u donošenju odluke o tome da li je bolje trenirati ujutro ili navečer.

Jutarnji ili večernji trening: Kada je najbolje vrijeme za vježbanje?
Foto: Freepik | Konačan izbor ovisi o cilju

Oba vremena imaju svoje prednosti, a izbor može značajno utjecati na rezultate i motivaciju za vježbanje.

Jutarnji trening ima nekoliko jasnih prednosti, posebno za one koji žele izgraditi naviku redovnog vježbanja. Studije pokazuju da su osobe koje treniraju ujutro dosljednije u održavanju fitness režima, jer ih obaveze tokom dana rjeđe ometaju.

Također, jutarnje vježbanje pomaže u buđenju organizma, poboljšava mentalnu jasnoću i postavlja pozitivan ton za ostatak dana. Postoje i tvrdnje da vježbanje ujutro može ubrzati metabolizam i stimulisati sagorijevanje masti.

Međutim, tijelo ujutro može biti manje spremno na intenzivne aktivnosti, jer su mišići još uvijek ukočeni nakon noći. Za optimalne rezultate, važno je započeti s laganim zagrijavanjem kako bi se tijelo prilagodilo.

S druge strane, večernji trening može donijeti značajne fizičke prednosti. Tijelo je u kasnijim satima obično zagrijano i fleksibilnije, što omogućava bolje performanse, posebno kod intenzivnih treninga. Istraživanja pokazuju da su mišići navečer jači, a plućna funkcija bolja, što može rezultirati većim fizičkim naporom i boljim rezultatima.

Večernje vježbanje je idealno za one koji koriste trening kao način oslobađanja stresa nakupljenog tokom dana. Ipak, postoji rizik da intenzivni trening neposredno prije spavanja može poremetiti san, pa se preporučuje završiti vježbanje barem dva sata prije odlaska na počinak.

Šta je najbolje za vas?

Konačan izbor ovisi o vašem cilju, preferencijama i životnom stilu. Ako želite postaviti dobar ton za ostatak dana, poboljšati fokus i podići energiju, jutarnji trening može biti idealan. S druge strane, ako ste više noćna osoba, a tijelo vam je najaktivnije kasnije tokom dana, večernje vježbanje može biti bolji izbor.

Najvažnije je odabrati vrijeme koje vam najviše odgovara i koje će vam omogućiti dosljednost u treningu, jer je redovnost ključ postizanja željenih rezultata.