Tuzla, grad soli i bogate tradicije, već stoljećima je poznata upravo po nalazištima soli, ali i po njenoj industriji, umjetnosti i sportu. Među brojnim simbolima ovog grada izdvaja se jedan koji još od 1884. godine uljepšava mnoga slavlja i druženja – Tuzlanski pilsner.

Tuzlanski pilsner – legenda koja traje 140 godina
Foto: Pivara Tuzla | Od 1884. Tuzlanski pilsner uljepšava mnoga slavlja

Ovaj zlatni napitak, koji se proizvodi već punih 140 godina, danas je ponos lokalne i bosanskohercegovačke pivarske scene.

Priča o pilsneru kao vrsti piva započinje sredinom 19. stoljeća, kada je u češkom gradu Plzenju nastao originalni pilsner, koji je zbog svog specifičnog okusa brzo osvojio srca ljubitelja piva širom svijeta. Uskoro se ova receptura proširila i do Tuzle, gdje je Tuzlanska pivara po originalnoj češkoj recepturi, obogaćenoj vodom sa Konjuh planine, počela proizvoditi svoj vlastiti pilsner.

Što čini Tuzlanski pilsner tako posebnim?

Odgovor leži u njegovoj dugogodišnjoj tradiciji, kvaliteti sastojaka i pažljivom procesu proizvodnje. Za razliku od mnogih današnjih piva, koja se proizvode brzim i masovnim metodama, Tuzlanski pilsner se i danas proizvodi po istoj recepturi koja se nije mijenjala već 140 godina. Dugotrajan proces proizvodnje, čiji je dio i proces bistrenja, omogućava da se razviju kompleksni okusi i mekana pjena, koji omogućavaju potpuni doživljaj okusa.

Svaki gutljaj Tuzlanskog pilsnera predstavlja putovanje kroz bogatu aromu hmelja i slatkastu notu slada. Savršena ravnoteža između gorčine i slatkoće čini ga idealnim dijelom svakog obroka, bilo da se radi o laganoj salati ili bogatom mesnom jelu. Zlatna boja piva i visok nivo karbonizacije donose osjećaj osvježenja pri svakom gutljaju.

Kao jedno od najstarijih piva u BiH, Tuzlanski pilsner nije samo piće, već simbol pivarskog umijeća koje se kao nasljeđe prenosi s generacije na generaciju. Zahvaljujući posvećenosti Pivare Tuzla da stari, prirodni način proizvodnje nadograđuje savremenim standardima pivarske industrije, ovo pivo uspješno odgovara na zahtjeve novih generacija ljubitelja piva.

Ove godine Tuzlanski pilsner obilježava veliki jubilej – 140 godina od početka proizvodnje. Povodom ovog značajnog događaja, Tuzlanska pivara je pripremila posebno izdanje s plavom etiketom, koje postaje dio istorije legendarnog Tuzlaka. Ovo limitirano izdanje posveta je tradiciji i kvaliteti, a dostupno je u Bingo tržnim centrima širom BiH.