Mlada poduzetnica Ena Zolić podigla je 2018. godine plantažu lješnjaka "Hazelnut Gata" na pet dunuma zemlje u bihaćkom naselju Gata.

Uspješna bh. povratnička priča: Prvi plodovi rada na plantaži lješnjaka mlade poduzetnice
Foto: Akta.ba | Ena Zolić na plantaži

Mlada poduzetnica Ena Zolić podigla je 2018. godine plantažu lješnjaka "Hazelnut Gata" na pet dunuma zemlje u bihaćkom naselju Gata. Nakon nekoliko godina truda i rada, ove godine konačno ubire značajniju količinu plodova koje plasira na tržište.

Tokom proteklog perioda, Ena je marljivo radila na proširenju plantaže, izgradnji prateće infrastrukture i kupovini neophodnih mašina, što je osnovni preduvjet za pokretanje proizvodnje na većem nivou.

U planu otkupna stanica

"Koncept moga gazdinstva baziran je na visokoodrživoj proizvodnji. Kako još uvijek nemam dovoljne količine prinosa da bih proizvodila puter od lješnjaka, brašno ili nugat kremu, želim otvoriti otkupnu stanicu i sav lješnjak s drugih plantaža prerađivati i plasirati na domaće i ino tržište", ističe ona.

Osim toga, planira proširenje imanja. Pripremila je parcelu za sadnju oraha i kestena, kao i prostor za farme pilića i ovaca. U dugoročnoj perspektivi, planira svoje imanje pretvoriti u eko selo po uzoru na slična imanja na Zapadu.

"Želim da jednog dana moje imanje bude eko selo", kaže Ena.

Ova mlada žena rođena je i odrasla u Štutgartu, gdje je završila studij na Poljoprivrednom fakultetu. Diplomirala je 2019. godine na temu uzgoja lješnjaka, a dvije godine kasnije odbranila je master tezu pod nazivom "Kako raznolikost poljoprivrednih imanja utiče na njihovu održivost?". Ova akademska baza poslužila joj je kao temelj za pokretanje vlastitog biznisa u Bihaću, rodnom gradu njenih roditelja.

Danas je posjetila Gradsku upravu Grada Bihaća, gdje se sastala s gradonačelnikom Elvedinom Sedićem kako bi ga upoznala sa svojim biznisom i idejama razvoja, te su razgovarali o mogućnostima saradnje u budućnosti.

"Enina priča je impresivna i pravi primjer hrabrosti. Ona je u Njemačkoj imala sigurnu budućnost, ali ipak se odlučila za teži i neizvjesniji put, doći u zemlju svojih predaka i pokrenuti biznis, sigurna u njegov uspjeh", rekao je Sedić nakon susreta s ovom mladom poduzetnicom.

Dodao je kako će Grad Bihać biti na raspolaganju njoj i svim mladim ljudima koji žele ulagati u vlastitu budućnost i živjeti od svoga rada.

"Nadam se da ću vlastitim primjerom pokazati, prvenstveno mladima, kako se i u BiH, uz trud, rad i podršku porodice, može ostvariti san", kaže Ena Zolić.

Prvo pakovanje proizvoda nakon šest godina

Nakon više od šest godina rada i truda, Zolić je ponosno objavila da je počela prva ozbiljna berba plodova.

Ponosno je predstavila prvi proizvod, pakovanje od 750 g svježeg lješnjaka u ljusci (prva klasa) po cijeni od 9 KM, a uskoro će ponuditi i druge proizvode od prerađenih lješnjaka.