Potrebno je da ponuđeno sofversko rješenje bude implementirano/instalirano on-site, na IT infrastrukturi Centralne banke Bosne i Hercegovine.

CBBiH nabavlja softver od 6,6, miliona KM za upravljanje deviznim rezervama
Foto: Arhiva | Centralna banka Bosne i Hercegovine

Centralna banka BiH (CBBiH) planira nabaviti softver za upravljanje deviznim rezervama, te je objavila tender za I fazu pretkvalifikacije.

Procijenjena vrijednost javne nabavke je 5,7 miliona KM, odnosno 6,6 miliona KM sa PDV-om.

Period na koji se zaključuje ugovor je tri godine, sa tim da je rok za implementaciju 12 mjeseci od dana stupanja ugovora na snagu.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, gotovo softversko rješenje mora podržati sve procese upravljanja deviznim rezervama Centralne banke od početka do kraja i povezane aktivnosti korisnika - bilo direktno ili kroz besprijekornu integraciju s drugim, trenutno korištenim aplikacijama.

"Novi sistem treba da koristi cijela organizacija upravljanja deviznim rezervama", istaknuto je.

Podrška cjelokupnom procesu

Trebao bi biti efikasna podrška cjelokupnom procesu upravljanja deviznim rezervama, pružiti jedan izvor svih potrebnih i specifičnih poslovnih, referentnih i tržišnih podataka, eliminisati ručni unos podataka i smanjiti oslanjanje na dodatne softverske alate.

Novi softver se mora uklopiti u postojeću IT arhitekturu podržanu postojećom IT infrastrukturom i dobro se integrisati u postojeći softverski okvir koji pretežno zauzima BRIS (Bankarsko Računovodstveni Informacioni Sistem – custom rješenje u upotrebi u CBBiH).

Trenutno se u portfoliju nalazi sljedeća vrsta imovine/instrumenata:

- Državne obveznice

- Sredstva (Novac) na računima (koja se također nazivaju jednostavno "Novac", za razliku od "Fizičkog novac ")

- Tržište novca (Money Markets)/ Oročeni depoziti

- Zlato

- Fizički novac koji se drži u trezorima

- SDR (Posebna prava vučenja koja je izdao MMF)

Planirano je da se u bliskoj budućnosti uvedu sljedeće vrste imovine/instrumenata:

- Repo poslovi i obrnuti repo poslovi

- Fjučersi (futures) kojima se trguje na berzi

- OTC derivati uključujući kamatne i valutne svopove (en. SWAPs)

"Pored toga, budući planovi uključuju pozajmljivanje vrijednosnih papira, potencijalno depozitne certifikate i upravljanje kolateralima, pa se stoga očekuje odgovarajuća funkcionalna podrška", precizirano je.

Potrebno je da ponuđeno sofversko rješenje bude implementirano/instalirano on-site, na IT infrastrukturi Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Novi sistem treba da podrži sve zahtjeve za izvještavanje od strane organizacionih oblika nadležnih za upravljanje deviznim rezervama.

CBBIH član RAMP-a

Podsjetimo, Centralna banka Bosne i Hercegovine pridružila se u aprilu ove godine Partnerstvu za savjetovanje i upravljanje rezervama (Reserve Advisory & Management Partnership – RAMP). Predstavnici CBBiH i Svjetske banke su potpisali pravni sporazum, čime je CBBiH postala najnoviji član RAMP-a.

Centralna banka će koristiti usluge savjetovanja, obuke i upravljanja sredstvima, pridružujući se velikoj globalnoj mreži od preko 70 javnih institucija za upravljanje sredstvima. Stručnjaci RAMP-a Svjetske banke će pružiti pomoć u samoj instituciji u smislu upravljanja, strateške alokacije aktive, upravljanja portfolijom i rizicima, kao i instrumenata obezbjeđenja deviznih sredstava.

Jasmina Selimović, guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine je istakla da sklopivši ovaj sporazum Centralna banka Bosne i Hercegovine čini važan korak naprijed u jačanju svojih operativnih sposobnosti u oblasti upravljanja deviznim rezervama.​