U naselju Humac kod Gornjeg Vakufa/Uskoplja, firma iz Sarajeva čiji su vlasnici malezijci, gradi najveće jaružalo za ispiranje zlata i drugih plemenitih metala. 

Malezijci na Vrbasu grade najveće jaružalo za ispiranje zlata, stanovnici negoduju
Foto: Screenshot | YouTube

Stanovnici negoduju jer ih rano ujutro budi buka motora i agregata a ne znaju šta se događa i o čemu je riječ. Firma iz Sarajeva dobila je od Agencije sliva rijeke Save posao čišćenja Vrbasa. Međutim nisu dobili koncesiju za eksploataciju šljunka ili ispiranje zlata jer oni nisu ni nadležni.

O ovome problemu koji brine lokalne stanovnike nisu se oglasili ni udruženja ribolovaca kao ni ekolozi. Imaju li izvođači radova sve potrebne dozvole uskoro bi trebala utvrditi federalna inspekcija.

"Mi ništa ne znamo šta se ovdje događa, samo smo vidjeli bager da je došao kopati na sred Vrbasa. Iskopao je jednu veliku rupu i ogradio tu rupu pijeskom. Poslije su nešto radili i zavarivali i stavili to u Vrbas. Ne znam šta rade, ali su devastirali Vrbas. Sutra neka budu poplave, cijelo će selo poplaviti. Niko nas ništa nije obavijestio", kazala je Janja Brnada, stanovnica Humca.

Dodala je da mašine kreću sa radom već od 7 sati ujutru, te kako cijelo selo nema mira.

"Ako treba, mi ćemo svi izaći da se bunimo", kazala je Brnada

Stanovnici ne znaju zbog čega su tačno te mašine postavljene u Vrbas i pozivaju federalnu inspekciju na odgovor.

"Veliki stojevi su došli vjerovatno za izvlačenje nekih ruda, to jest zlata. Ovdje mještani nisu bili upoznati s tim, kao ni mjesna zajednica. Nije bilo javne rasprave, mi smo predali zahtjev putem parlamenta za federalnu inspekciju vezano za rudarstvo i okoliš i očekujemo da će se u što kraćem roku nama javiti jer agencija za slivno područje rijeke Save je dala izjavu da se tu čisti Vrbas, ali kao što vidimo na terenu nije taj slučaj", kazao je Mario Šipić.