Nakon napornog dana, poput pomaganja prijatelju pri preseljenju na treći sprat bez lifta ili planinarenja od pet kilometara, normalno je probuditi se s bolovima u leđima.

Uzroci trajnih bolova u leđima: Neki od njih bi vas mogli iznenaditi
Foto: Chat GPT 4 | Mnogo je uzroka za bol u leđima

Ono što može ukazati na veći problem jeste ako tu bol osjećate prečesto.

„Ovisno o vrsti povrede, bol može poticati iz mišića, kostiju ili živaca“, objašnjava dr. Santhosh A. Thomas iz Cleveland Clinic, Centra za zdravlje kičme. Dodaje da bol može zračiti u noge ili stražnjicu, pogoršavati se pritiskom te se intenzivirati pri kašljanju ili kihanju. Dok su hernija diska, povrede kičme i istegnuća mišića poznati uzroci, ponekad ne postoji očigledan okidač za dugotrajnu nelagodu, piše HuffPost.

Evo nekoliko iznenađujućih uzroka bolova u leđima na koje ukazuju stručnjaci:

Uobičajeni, ponavljajući pokreti s lošim držanjem

Način na koji se okrećete, savijate ili podižete stvari može utjecati na vaše zdravlje leđa. „Čak i svakodnevne radnje, poput vezanja cipela ili podizanja nečega s poda, mogu postati bolne ako se ne izvode pravilno“, ističe Thomas.

Adam Goode, profesor ortopedske hirurgije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Duke, primjećuje da se bolovi u donjem dijelu leđa često javljaju pri proljetnom čišćenju ili vrtlarenju. Srećom, stručnjaci se slažu da bolovi uzrokovani ovakvim aktivnostima obično brzo prolaze i rjeđi su kada se poboljša držanje i usvoje pravilne navike dizanja.

Zdravstvena stanja koja uzrokuju bol

Ponekad bol u leđima može signalizirati ozbiljnije zdravstvene probleme. Na primjer, problemi s bubrezima, upala gušterače ili probavni poremećaji mogu izazvati bolove u leđima. Dr. Jay Karri objašnjava da se ovaj fenomen naziva „reflektirana bol“, jer živčani putevi dijele signale između unutrašnjih organa i leđnih mišića. Endometrioza je jedan od takvih ozbiljnih problema koji može uzrokovati bolove u leđima, a često ostaje nedovoljno dijagnosticirana.