Novo istraživanje otkriva više od 3600 hemikalija iz pakovanja hrane u ljudskim tijelima, od kojih njih 100 predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike, a autori tog istraživanja pozivaju na dodatna istraživanja i propise.

Naučnici u ljudskom tijelu pronašli 3600 hemikalija koje mogu poticati iz prehrambenih ambalaža
Foto: Arhiva

Nedavno istraživanje identifikovalo je više od 3600 hemikalija koje se koriste u pakovanju ili pripremi hrane u ljudskom tijelu, od kojih neke predstavljaju značajne zdravstvene rizike.

Rezultati navedenog istraživanja koji su objavljeni u časopisu Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, otkrivaju da, iako su neke hemikalije dobro poznate, druge ostaju uglavnom neproučene.

Glavna autorica istraživanja, Birgit Geueke iz Zaklade Food Packaging Forum Foundation sa sjedištem u Švicarskoj, izrazila je zabrinutost tim otkrićem, navodeći da je oko 100 tih previđenih hemikalija visoko zabrinjavajuće za ljudsko zdravlje, prenosi Science Alert.

Hemikalije poput PFAS-a i bisfenola A pronađene su u ljudskom tijelu i već su na meti zabrana.

Međutim, Geueke je istakla potrebu za daljnjim istraživanjem, napominjući da nema gotovo nikakvih dokaza o zdravstvenim učincima drugih hemikalija.

Također je istakla da, iako istraživanje pokazuje da su te hemikalije u ljudskom tijelu, ne može definitivno dokazati da potiču iz samo pakovanja hrane, jer su mogući i drugi izvori izloženosti.

Istraživanje je uključivalo analizu baza podataka koje prate hemikalije u ljudskim uzorcima. Tim je očekivao pronaći nekoliko stotina hemikalija, no umjesto toga identifikovao je čak 3601, što predstavlja četvrtinu svih poznatih hemikalija koje dolaze u kontakt s hranom (prema podacima američkog FCC-a).

Te hemikalije mogu migrirati iz materijala za pakovanje poput plastike, papira i metala, kao i iz drugih dijelova procesa proizvodnje hrane, poput pokretnih traka i kuhinjskog pribora.

Među hemikalijama koje izazivaju veliku zabrinutost su PFAS, također nazvane i "vječnim hemikalijama", koje se povezuju s raznim zdravstvenim problemima. Bisfenol A, hormonski disruptor, zabranjen je u bočicama za bebe u mnogim zemljama, dok su ftalati, koji se povezuju s neplodnošću, također otkriveni.

Duane Mellor sa Univerziteta Aston, koji nije bio uključen u istraživanje, pohvalio je istraživanje kao vrlo temeljit rad, ali je upozorio da ona ne govori u potpunosti o tome koliko su ljudi izloženi. Savjetuje da javnost zahtijeva bolje podatke od proizvođača hrane i minimalizira nepotrebno izlaganje hemikalijama kroz njihove navedene moguće izvore.

Evropska unija ide prema zabrani PFAS-a u pakiranju hrane i planira provesti sličnu zabranu bisfenola A do kraja 2024. godine.