Jagode su bogate kalcijem, magnezijem i vitaminom C. Pripadaju skupini bobičastog voća, a mnogi su s nestrpljenjem dočekali njihovu sezonu.
Osim što lijepo izgledaju i što su ukusne, pružaju cijeli spektar mikronutrijenata koji blagotvorno djeluju na zdravlje čovjeka. Nažalost, danas se upravo jagode smatraju jednim od najzagađenijih proizvoda kada je riječ o pesticidima. Ali ako imate svoje jagode i ako niste alergični, nema razloga da se odmah ne zasladite.
Jagode ubrzavaju metabolizam
Sadrže mnogo antioksidansa, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana pa pomažu smanjiti apetit te ubrzati metabolizam. Dijetalna vlakna prisutna u jagodama osiguravaju urednu probavu i sprečavaju zatvor.
Jagode nisu kalorične i pomažu u sagorijevanju masti
Sto grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C, što je oko 98% dnevnih potreba. Samim time što nisu kalorične jagode su odličan saveznik u gubitku kilograma. Osim toga, crvena boja po kojoj su jagode specifične sadrži antocijanine, koji stimuliraju topljenje nataložene masti. To pomaže pri sagorijevanju masnih naslaga.
Jagode pomažu u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja i visokog tlaka
Elagične kiseline, kvercetin, antocijanin i katehin koji se nalaze u jagodama pomažu očuvanju zdravlja srca i krvnih žila te snižavaju razine lošeg holesterola. Konzumacija jagoda pomaže i pri boljoj cirkulaciji te održavanju zdravlja srca i krvnih žila.
Jagode čuvaju moždane funkcije
Istraživanja pokazuju da konzumacija bobičastog voća, pa tako i jagoda, doprinosi očuvanju moždanih funkcija te smanjuje oštećenja u stanicama mozga. Također, jagode su bogate antocijaninom, koji je odgovoran i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja. Tako se pokazalo da je dovoljno tokom osam sedmica redovno konzumirati jagode kako biste poboljšali kratkoročno pamćenje.
Jagode mogu pomoći u zaštiti zdravlja kostiju
Ovo voće je bogato vitaminom K, kalijem i magnezijem koji su bitni za zdravlje kostiju, ali i biotinom koji pomaže u jačanju noktiju i kose. (index.hr)