Bolne menstruacije mogu imati negativan uticaj na obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Dodaci prehrani koji pomažu kod menstrualnih bolova
Foto: Screenshot

Pretpostavlja se da čak četiri od pet žena pati od bolnih menstruacija svaki mjesec. 

Za neke žene, menstrualna bol i nelagoda ne predstavljaju značajne tegobe, dok nekim ženama pojava boli znatno ograničava uobičajene svakodnevne aktivnosti.

Istraživanja su pokazala da 80% žena sa menstruacijom ima menstrualne grčeve. 

Tvari slične hormonima koje pokreću kontrakcije mišića i ograničavaju dotok krvi u maternicu, dovode do bolova koji nekada postaju nepodnošljivi.

Međutim, postoje prirodni lijekovi protiv mesnstrualnih bolova kao i dodaci prehrani koji mogu biti od koristi.

Povećan unos vitamina D

Vitamin D ključan je nutrijent za zdravlje menstruacije. Problem je što se osim u obogaćenom mlijeku i lososu ne nalazi u velikim količinama u drugim namirnicama.

Pokazalo se da suplementacija vitaminom D poboljšava i menstrualne grčeve i simptome PMS-a, poput bolova u leđima i sklonosti plakanju, zbog njegovih učinaka na promjene hormona i funkciju neurotransmitera. Također je otkriveno da vitamin D ne samo da smanjuje proizvodnju prostaglandina, već i ograničava njihove učinke ometanjem receptora prostaglandina na stanicama.

Omega 3

Omega-3 masne kiseline smanjuju ukupnu upalu u tijelu, što dovodi do manje proizvodnje prostaglandina i stoga manje bolnih kontrakcija maternice i grčeva tijekom menstruacije.

Omega-3 možete dobiti iz masne ribe poput lososa i haringe ili iz chia sjemenki, lanenih sjemenki i oraha.


Vitamin E

Vitamin E je antioksidans koji može smanjiti menstrualne grčeve sprječavanjem proizvodnje prostaglandina. Vjeruje se da djeluje tako što sprječava otpuštanje spoja zvanog arahidonska kiselina, koji tijelo pretvara u prostaglandine.

Kako biste povećali unos vitamina E, svojoj prehrani dodajte sjemenke suncokreta, špinat, bademe, kikiriki, kikiriki puter te ulja suncokreta, šafranike i kukuruza.