Vozači se brzo prilagođavaju upozorenjima u sistemu pomoći automobila kako bi mogli surfati mobilnim telefonom. 

Sistemi pomoći u vožnji: Zbog njih vozači sve više koriste mobitele?
Foto: Screenshot | Sigurnija vožnja

Vozač će vjerovatnije obratiti pažnju na druge stvari, osim vožnje, ako automobil ima sistem pomoći koji može automatski ubrzavati, kočiti i upravljati.

To pokazuju dvije nove studije provedene u Sjedinjenim Američkim Državama. Radi se o sistemu Pilot Assist (Volvo) i Teslinom Autopilotu, piše HAK Revija.

Reklamiraju se kao način da vožnju učine sigurnijom i ugodnijom, ali u praksi znače da mnogi vozači umjesto toga provjeravaju svoje mobilne telefone, jedu hranu ili se čak briju za volanom. 

Automobili u redovnim intervalima upozoravaju da vozač mora dodirnuti upravljač, inače će se sistem isključiti, ali vozači su se brzo prilagodili upozorenjima i nastavili zadržavati pažnju na drugim stvarima osim na prometu.

U prvoj studiji učestvovalo je 29 vozača koji su tri godine koristili Volvo sistem Pilot Assist, dok je u drugoj studiji učestvovalo 14 vozača koji su mjesec dana vozili s Teslinim autopilotom.

''U obje studije vozači su prilagodili svoje ponašanje te se počeli baviti aktivnostima koje nemaju veze s vožnjom'', rekao je David Harkey, predsjednik Međunarodnog instituta za osiguranje.