Foto: Tuzlanski.ba

Zimske duge večeri su najljepše u dvoje. Predlažemo da ih učinite još ljepšim i pripremite deserte za koje vam treba vrlo malo vremena. U ovim delikatnim slatkišima ćete zaista uživati i vi i vaš partner, prenosi Ženki Magazin.

U nastavku vam preporučujemo 4 recepta za jednostavne deserte koji će zadovoljiti vašu potrebu za slatkišima u večernjim satima.

Čokoladni kolač sa sladoledom

Ovaj desert je savršen izbor za ljubitelje čokolade. Savršeno za zimsko veče sa toplim čajem ili kafom.

Sastojci:   

2 tamne čokolade

kocka maslaca ili margarina

6 jaja

300 g šećera

100 g brašna

Priprema:     

Otopite čokoladu, isjeckajte puter i stavite u posudu postavljenu iznad posude sa proključalu vodom. Sačekajte da se čokolada i maslac rastope i ohlade. Umutite jaja sa brašnom i šećerom uz pomoć miksera. Ohlađenu čokoladnu dodajte u masu od jaja. Sipajte masu u posudu za pečenje obloženu papirom i stavite u rernu zagrijanu na 200 stepeni. Pecite 20 minuta. Poslužite komad kolača sa kuglom sladoleda.

Jabuke sa cimetom i ovsenim pahuljicama

Desert sa cimetom i jabukama je recept koji će se svidjeti svima koji vole zimske ukuse, a usput i žele da budu fit.

Sastojci:    

1/2 šolje ovsenih pahuljica

500 ml mlijeka (možete koristiti kokosovo mlijeko)

1 paket vanilnog šećera

1 kg jabuka

3 kašičice šećera

2 kašičice cimeta

2 kašike maslaca

opcione maline

Priprema: 

Ovsene pahuljice kuvajte 15 minuta u mlijeku i na kraju kuvanja dodajte vanilin šećer.  Očistite jabuke i izrendajte ih. Rastopite puter i dodajte cimet. Stavite pola kaše u posudu, stavite jabuke preko, a zatim još jedan sloj kaše. Pecite 30 minuta na 180 stepeni. Kašu možete ukrasiti malinama.

Čokolada i marshmallows

Neophodno je za zimsko veče. Ovu vrstu čokolade voljećete i vi i vaš partner.

Sastojci:     

1/4 čokoladice

3/4 čaše mlijeka

Prstohvat soli

Pola kašičice šećera

Malo cimeta

1/2 kašičice maslaca

prstohvat čilija

pjena

Priprema: 

Rastopite čokoladu. Dodajte puter, cimet, mlijeko, so, šećer i čili.  Skuhajte sastojke.  Stavite sastojke u šoljicu i ukrasite pjenom.

Krem brule

Umorni ste nakon posla? Ovaj brzi desert će biti savršena poslastica uz čitanje ili omiljeni film.

Sastojci:    

5 jaja

2 kašike šećera

slatka pavlaka

vanila

4 kašike smeđeg šećera

Priprema:   

Pavlaku kuhajte zajedno sa vanilom. Žumanjce umutite sa šećerom, postepeno dodajući vruću pavlaku.  Stavite masu u 4 male posude. Peći u posudi sa vodom oko 45-50 minuta na 190 ° C.  Ohladite desert i stavite ga u frižider. Prije posluživanja pospite smeđim šećerom, koji ćete zatim karamelizovati pomoću kuhinjskog gorionika.  (Tuzlanski.ba)