Azra i Edo Mušić iz naselja Barice u Živinicama napravili su pravi mali raj za djecu. I to ne samo svoju, nego svu djecu iz komšiluka kojima djetinjstvo prave nezaboravnim. 

Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Nova dimenzija druženja

Sve se desilo spontano. Prvobitna ideja bio je trening za njihovo dvoje djece kako bi im pružili kvalitetno vrijeme provedeno na otvorenom, a nisu ni sanjali da će ubrzo uz sebe imati armiju mališana koja ih prati u stopu, uvažava i s nestrpljenjem čeka njihove aktivnosti. 

''S obzirom na da su i prije toga često bili na poligonu sa drugarima suprug je osnovne rekvizite za trening ponio na poligon. Osim njih dvoje, tom prvom, spontanom treningu pridružili su se i bliski drugari, te je ih je 10-tak po prvi put osjetilo čari zajedničkih igara.

Nakon toga je svakodnevno slijedilo njihovo pitanje "Kad' ćemo ponovo?". To "ponovo" i "ponovo" održavali smo bar dva puta sedmično, što je rezultiralo jednom posebnom grupom koja je spremna na sve, kako sportske, tako i životne izazove'', započinje priču Azra Mušić za Tuzlanski.ba.

Na ovom ljetnom raspustu druženja kroz sport dobila su i novu dimenziju, objašnjava nam, jer su zajedno sa dječicom iz sela imali brojne aktivnosti poput zajedničkog čišćenja ogromne travnate površine čiji su završetak proslavili uz vatru i pečenjke, organiovali su Male Olimpijske igre gdje su se brojni takmičari natjecali u šest disciplina i pokazali izuzetne talente.

''Nakon toga je uslijedilo Malo ljetno kino koje je okupilo mnogo djece i njihovih roditelja, kako iz Barica, tako i iz okolnih mjesta. Priliku da pokažu svoje kreativno i likovno umijeće imali su na Maloj likovnoj maštaonici. Preko 60 učesnika slikalo je i bojalo na zajedničkim papirima, te se zabavilo u društvu Miki i Minnie Mouse maskota. Njihovi radovi danima su uljepsavali svakodnevnicu na ogradi naseg stadiona'', ističe.

Zbirku uspomena sa ljetnog raspusta zatvorili su velikim toboganima i napuhancima za koje je ulaz bio slobodan za sve koji su željeli pod sloganom Kud god pošli, na Barički Gaj ste dobrodošli.

''Uz navedene aktivnosti organizovana je i humanitarna akcija za dječaka Azura za koju ponosno možemo reći da je odraz srca i ljubavi Baričkog Gaja. Iako je raspust prošao, trudimo se obojiti vikende što ljepšom energijom i uspomenama, treninzima, izletima i brojnim izazovima koju pružaju spoj prirode i sporta'', ističe Azra. 

Danas je prava rijetkost djecu vidjeti napolju da se druže i igraju, s obzirom na to da društvene mreže sve više uzimaju maha i djecu otimaju od pravih vrijednosti. Na pitanje kako uspijevaju djeci držati pažnju, Azra kaže da je sve rezultat njihove zajedničke ljubavi i beskrajne želje da sva djeca osjete blagodat zdravlja, radost druženja i odrastanja u zdravom okruženju.

''Od samog početka imamo veliku podršku kako naših prijatelja, mještana, tako i roditelja naše djece koje zaista smatramo jednom velikom porodicom koja zajedničkim snagama hrli ka svakom postavljenom cilju.

Sa ponosm ističemo da je broj djece koja su uključena u naše aktivnosti iz dana u dan sve veći. U zavisnosti od vrste aktivnosti koju realizujemo i uzrasta kojem su prilagođene u prosjeku prisustvuje oko 40 djece. 

Grupa Barički Gaj djeluje oko godinu dana i za taj period nisu imali niti jednu neugodnu niti spornu situaciju sa djecom.

''To pripisujemo njihovom kućnom odgoju za koji se roditeljima možemo zahvaliti, ali i disciplini i poštovanju koju svakodnevno razvijamo. Bez obzira na rezultate koje postižu, uvijek napominjemo da je najveći uspjeh prijateljstvo i ljubav koje na Baričkom Gaju imamo u izobilju'', naglašava Azra.

Svaka njihova aktivnost zapravo je dio velike misije čiji je primarni cilj "isčupati" djecu iz "kandži ekranizacije" , kaže naša sagovornica, i vratiti ih u carstvo čistog i zdravog djetinjstva.

''Naša težnja proteže se kroz sve sfere djelovanja, u nadi da ćemo i u budućnosti hrabro gaziti stazama zajedništva koje smo otkrili ove godine. Dječija radost je naša najveća nagrada, istovremeno podsticaj za dalje i bolje.

Sve aktivnosti organizovane na Baričkom Gaju koje realizuje ovaj bračni par, realizuju se zahvaljujući dobrovoljnim prilozima mještana i prijatelja, te su za svu djecu potpuno besplatna.

''Ono što bi, nadam se, moglo poslužiti kao motiv i drugima je činjenica da ni jednome od nas ovo nije ni zvanje ni zanimanje. Pored radnih obaveza računovođe i mašinovođe u realnom svijetu isključivo ljubav i čista namjera vode nas stazama dječijeg zadovoljstva i lijepih uspomena'', zaključuje Azra za kraj našeg razgovora.