Da biste dobili mekano i vazdušasto tijesto, dovoljno je da svojoj smjesi dodate samo jedan od tri sastojka.
Ako često pravite peciva, kiflice, hljeb i domaće kolače, veoma je važno da vaše tijesto bude mekano i vazdušasto.
Postoje neke namirnice koje će vaše tijesto učiniti mekšim, a obično ih svi imamo u svojim kućama.
Ovo su tri namirnice koje će pomoći da dobijete tijesto koje će biti svježe i u narednim danima:
Škrob
Ovu namirnicu svi imamo u svojim kućama, pored toga što pomaže da tijesto postane prozračnije, peciva sa škrobom ostaju duže mekana. Škrob se može dodati direktno u brašno i dovoljno je 30 grama za standardnu porciju tijesta. Iskusni pekari ovaj sastojak redovno ubacuju kada prave tijesto.
Griz
Zahvaljujući grizu tijesto će biti kvalitetnije i ukusnije, a ovaj sastojak je u stanju i da ga oslobodi od viška vlage koja često pokvari gotovo pecivo. Kolači ili peciva u koja se dodaje griz duže ostaju svježa, a samo jedna kašika pravi tu razliku.
Mlijeko
Mlijeko je namirnica koja ima široku upotrebu. Kada pravimo tijesto sa kvascem, obavezno ga trebamo pomiješati sa mlijekom, koje ne treba da bude ni vruće ni hladno, već toplo. Ukoliko kvasac pomiješate sa mlijekom a ne vodom, tijesto će biti ukusnije i imat će ljepšu boju, a zahvaljujući mlijeku, dobit će i prelijepu koricu.
Ova tri sastojka su od velikog značaja pri pravljenju tijesta. Lako su dostupni, a kuharice ga često koriste.