Saslušanje o 115 optužbi Premier lige protiv City-ja zbog navodnih finansijskih kršenja počinje u ponedjeljak. 

Čeka li Manchester City izbacivanje iz Premier Lige? Uskoro počinje saslušanje
Foto: Instagram | Machester City

City je navodno prekršio pravila potrošnje tako što nije pružio tačne informacije tokom devetogodišnjeg perioda, kao i da je podmetnuo pravila UEFA finansijskog fer-play-a.

Dugo očekivano saslušanje Premier lige o 115 navodnih optužbi Manchester City-a počet će u ponedjeljak, saznaje Sky Sports News .

City je optužen za kršenje pravila finansijskog fer-pleja u periodu od devet godina, koji je počeo 2009. i trajao do 2018. godine.  Tokom tog perioda, City, koji je negirao sve optužbe protiv njih osvojio je Premier ligu tri puta, prenosi Tuzlanski.ba.

Za šta je optužen Manchester City?

Prema Premier ligi, City je prekršio pravila tokom devet sezona navodno propustivši da pruži tačne finansijske informacije.

Među optužbama protiv Cityja su i to što nisu u potpunosti otkrili finansijske naknade koje su isplaćivane jednom od njihovih menadžera u periodu od četiri godine. Sugestija je da je postojao tajni ugovor pa je jedan od menadžera primao mnogo više nego što je zvanično navedeno.

Premier liga također navodi da se City nije pridržavao UEFA-inih finansijskih fer-play pravila u periodu od pet godina. Oni također navode da City nije u potpunosti sarađivao u istrazi Premier lige. 

Šta bi se moglo dogoditi klubu?

Prema pravilima Premier lige, svaka kazna može biti oduzimanje bodova ili čak prijetnja izbacivanjem, iako bi to bila ekstremna kazna. 

Očekuje se da će zvanična rasprava sa nezavisnom komisijom trajati do dva mjeseca, pri čemu će i Premier liga i City proći kroz dugotrajna pravna zastupanja, izlažući svoj slučaj.

Nezavisna komisija će tada otići i razmotriti sve dokaze prije nego što donese odluku. Očekuje se da će taj proces trajati nekoliko mjeseci zbog obima naplate i količine informacija koje treba pregledati.

Tako bi mogao biti mart ili kasnije, prije nego što odluka komisije bude objavljena. Čim donesu svoj zaključak, biće objavljen.

Čak i tada, ako komisija odluči da je City kriv za neke ili sve optužbe protiv njih, klub bi se vjerovatno žalio na tu odluku, što bi dodatno odgodilo izricanje bilo kakvih sankcija ili oduzimanja bodova.

Šta je City rekao?

Kada su optužbe prvi put objavljene u februaru 2023., City je rekao da su "iznenađeni" optužbama Premijer lige. Osim što je izrazio iznenađenje zbog optužbi, City je također tvrdio da je pružio "opsežan angažman" i "ogromnu količinu detaljnog materijala" istrazi Premier lige.

"Manchester City FC je iznenađen objavljivanjem ovih navodnih kršenja pravila Premier lige, posebno imajući u vidu opsežan angažman i ogromnu količinu detaljnog materijala koji je EPL-u dostavljen", rekli su u tadašnjem priopćenju.

“Klub pozdravlja reviziju ovog pitanja od strane nezavisne komisije, kako bi nepristrasno razmotrila sveobuhvatan korpus nepobitnih dokaza koji postoje u prilog njegovom stavu.Kao takvi, radujemo se što će ovo pitanje biti stavljeno na kraj jednom za svagda", kazali su.