Od danas je u funkciji eksperimentalni kružni tok na Brčanskoj malti u Tuzli. 

Foto: A. Bešić | Eksperimentalni kružni tok

Eksperimentalni kružni tok postavljen je na najprometnijoj tuzlanskoj raskrsnici s ciljem da se poboljša stanje u saobraćaju. 

Na ovoj raskrsnici svakodnevno su primjetne velike gužve zbog kojih se formiraju i kolone vozila iz različitih pravaca, a eksperimentalni kružni tok bi trebao da smanji gužve i olakša vozačima.

Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica i uz pomoć saradnika za pitanja bezbjednosti saobraćaja je sinoć u kasnim večernjim satima  izvodila radove na postavljanju privremenih objekata putne infrastrukture radi uspostave I faze eksperimentalnog kružnog toka kretanja saobraćaja na raskrsnici Brčanska Malta, tako da je od jutros kružni tok u funkciji.

Tuzlanski.ba je provjerio kako izgleda, ali i šta kažu vozači.

''Zamisao je dobra, ali kao što vidite,  veliki broj vozača nema saobraćajnu kulturu, prosto ljudi ne znaju kako treba funkcionisati kružni tok''.

''Od jutros je haotično, velika je raskrsnica, svi žure jer je jutro, niko ne poštuje pravila i opet imamo zagušenje''.

"Mislim da je malo konfuzno, ali vjerovatno što je tek prvi dan, sigurno će biti bolje narednih, ipak je kružni tok uvijek bolja opcija od semafora''- komentari su vozača sa kojima smo razgovarali.

Podsjećamo, i na raskrsnici kod zgrade MUP-a nedavno je postavljen eksperimentalni kružni tok koji za sada daje dobre rezultate s obzirom na to da su smanjene gužve u saobraćaju u ovom dijelu grada. 

Za nadati se da će dobre rezultate donijeti i eksperimentalni kružni tok na Brčanskoj malti, a da će semafori postati prošlost.