Trileće su jedan od najsočnijih kolača koji se sastoji od mekanog biskvita i tri vrste mlijeka, po čemu je i dobio naziv.

Trileće s pistacijom: Novi način pripreme kolača koji je nazvan najsočnijim na svijetu
Foto: Instagram screenshot | Nova verzija tradicionalnog kolača

Tri leće su jedan od najsočnijih kolača koje ćete probati. Donosimo vam ne tako tradicionalan način pripreme ovog deserta koji uključuje još jedan tajni sastojak - pistacije.

Trileće s pistacijom – sastojci:

6 jaja
150 g šećera
vanilin šećer
150 g brašna
pola vrećice praška za pecivo
500 ml slatkog vrhnja
800 ml mlijeka + 6 kašika šećera
kašika kreme od pistacije + kašika slatkog vrhnja
90 g usitnjenih pistacija

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
6 bjelanjaka umutite u čvrsti snijeg, dodati 150 g šećera i vanilin šećer pa mutiti sve dok se šećer ne otopi.
Dodavati jedan po jedan žumanjak, mutiti najmanjom brzinom.
Pomiješati 150 g brašna i pola vrećice praška za pecivo pa polako dodati u smjesu s jajima, smjesa mora biti prozračna.
Izliti u kalup dimenzija 20 puta 30 cm pa peći oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.
Biskvit prohladiti pa izvaditi iz pleha.
U pleh sipati 500 ml slatkog vrhnja, vratiti koru u pleh na to vrhnje, zaliti s 800 ml mlijeka koje ste pomiješali sa šest kašika šećera.
Kremu od pistacija razmutiti s malo mlijeka pa premazati preko natopljenog biskvita.
Ukrasiti s komadićima pistacije.

View this post on Instagram

A post shared by Renata (@detaljzivota)

Mnogi žele probati ovaj jednostavan a ukusan recept, a samo neki od komentara ispod ovog videa su: "Wooooow", "Fantazija!", "Jao, tepsiju bih mogla smazati".