Predsjednik bh. entieta RS Milorad Dodik oglasio se nakon sastanka s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peter Szijjartom. 

Dodik: U BiH je mnogo intervencionizma, mi to tamo zovemo ambasadokratija
Foto: Arhiva | Milorad Dodik

Rekao je kako RS "veoma cijeni miroljubivu, otvorenu, transparentnu i tolerantnu politiku Mađarske".

"Cijenimo to što nas podržava Mađarska na evropskom putu, ali nama je problem što se u BiH ne poštuje Ustav BiH, niti Dejtonski mirovni sporazum, i što ima mnogo intervencionizma. U BiH se udomaćila praksa da nekoliko zemalja pokušava preko ambasadora da upravlja zemljom. Mi to zovemo ambasadokratija u okviru koje nam skoro svakog petka isporuče neke nove uslove", napisao je Dodik

U poruci na društvenoj mreži X zahvalio se Mađarskoj na naporima koje ulaže da poboljša šanse Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

"Samo preko pravih prijatelja koji nemaju zadnje namjere možemo biti ohrabreni za dalje jačanje naše evropske perspektive. Evropski put je put naših odluka, a ne nametanja rješenja sa strane", naveo je.

Potom je napisao kako cijeni ulogu mađarskog premijera Viktora Orbana u mirovnim inicijativama.

"Mi dijelimo te vrijednosti kao univerzalne da zemlja treba da se razvija u okviru svoje demokratije i bira svoje predstavnike, a ne da budu podaničke države koje će biti nestabilne", poručio je Dodik.