Postoji mnogo patogena i skrivenih opasnosti koje vrebaju u hotelskim posudama. 

Ovih pet obroka treba izbjegavati prilikom ručanja u hotelu
Foto: Freepik | Ručak

Bifei su novo iskustvo u ručanju za koje malo ko može sa sigurnošću reći da su podjednako ugodni koliko i jeftini. Model švedskog stola je jednostavan - gosti plaćaju određenu naknadu za onoliko hrane koliko mogu da pojedu i služe se koliko žele.

Uprkos praktičnosti za ljude sa velikim apetitom, restorani na bazi švedskog stola su posljednjih godina opali u popularnosti. Ovo je povezano sa nekoliko važnih faktora, uključujući porast prilagodljivih, brzih obroka u velikim lancima, ali i lošim iskustvima izazvanim stomačnim tegobama, piše Telegraf

Švedski sto i „čisto“ se rijetko koriste u istoj rečenici, jednostavno zato što gosti moraju da imaju izvjesno poverenje kako u lokal, tako i u druge posjetioce.

Postoji mnogo patogena i skrivenih opasnosti koje vrebaju u hotelskim posudama. Iako uvek postoje neki izuzeci od pravila, generalno bi trebalo da izbjegavate da jedete ovu hranu na švedskom stolu.

1. Kajgana

Ona kajgana koja jedete u hotelima na doručku, u okviru švedskog stola, možda nije pravljena sa svježim jajima.

Mnogi bifei koriste jaja u prahu koja mogu duže da stoje na polici i prave se za kraće vrijeme,  što je savršeno za bife sa brzim obrokom.

Jaja u prahu imaju istu nutritivnu vrijednost kao i obična jaja, ali mogu imati malo spužvastu teksturu i nisu zdraviji izbor.

2. Okorjela pica

Da li vam stara pica koja je satima pod toplotnom lampom izaziva grčeve u stomaku?

Pica nije najpopularnija opcija na švedskom stolu, možda ćete primijetiti da kriške stoje netaknute duže vremena.

Sir počinje da se stvrdnjava na kori i sosu, čineći krišku tvrdom, a ne mekim, sirastim komadom ukusa o kojem sanjamo.

Pica koja stoji duže od dva sata treba da se baci.

3. Pasta sa sirom

Ovo jelo kombinuje sosove sa hranom bogatom ugljenim hidratima kako bi se zadovoljili gosti prije nego dobiju priliku da se pozabave skupljim, visoko vrijednim opcijama na bifeu.

Osim toga, kremasti sosovi imaju tendenciju da nose veći rizik za bezbjednost jer se sos pravi od mliječnih proizvoda, koji se mogu pokvariti.

Marinara sos sadrži relativno manje masti od alfredo sosa i kiseliji je, što znači da je manje vjerovatno da sadrži bakterije koje mogu da vas razbole.

4. Pudinzi

Pudinzi se mogu praviti od lagano kuhanih ili sirovih jaja, što povećava rizik od zaraze bolestima koje se prenose hranom poput salmonele.

FDA savjetuje trudnice, ljude sa kompromitovanim imunološkim sistemom i starije osobe da izbjegavaju jelo koje može da sadrži nedovoljno kuhana jaja.

5. Suši

Jedenje sušija (posebno bilo koje vrste sa sirovom ribom) može povećati rizik od dobijanja bolesti koje se prenose hranom. Ne bi trebalo da jedete suši na švedskom stolu zbog parazita u stadijumu larve poput okastih crva, trakavica i trematoda koji vrebaju u ribljem mesu.

Sirova riba takođe može da sadrži i prenosi patogene poput listerije i anisakijaze.