Foto: Tuzlanski.ba

Jesti zdravo samo je pitanje svijesti. Nažalost, prehrambenoj industriji je ponekad otežano zapravo znati šta je zdravo a šta nije, stavljanjem pogrešnih reklama i etiketa na ono što je zapravo bezvrijedna hrana, piše Bright Side.

Ovo su neke od namirnica koje nisu baš najbolje za vaš organizam, prenosi Tuzlasnki.ba.

Voćni sokovi

To uključuje i sok od pomorandže! Industrija hrane već decenijama prodaje voćne sokove i smoothieje kao zdravu alternativu redovnom voću. Ne samo da sadrži istu količinu šećera kao i soda, već joj nedostaje vitamina i sadrži prazne kalorije koje vam ne daju energiju.

Umjesto toga: Jedite redovno voće. Ako zaista volite sok, možete ga napraviti kod kuće, ali zapamtite da on i dalje sadrži puno više šećera nego što voće jedete normalno.

Mlijeko

Za razliku od onoga za šta smo upućeni, mlijeko i mliječni proizvodi daleko su od presudne važnosti u našoj prehrani. Iako mlijeko sadrži apsorbirani kalcij i vitamin D, ako ga pijete puno, vjerovatno premašite kalorije potrebne za jedan dan. A ako ste odrasla osoba, mogli biste biti u opasnosti ako redovno jedete meso i jaja.

Umjesto toga: razmislite o svojoj trenutnoj prehrani i odlučite o količini mlijeka koju ćete konzumirati u skladu s tim. Postoje i drugi izvori vitamina D, proteina i kalcijuma koji bi vam mogli pomoći da obogatite svoju prehranu bez povećanja kalorija iz mlijeka.

Soda bez kalorija bez šećera

Soda se trenutno ne smatra zdravom, a većinu pažnje privukao je unos šećera. Pa je industrija reagirala na to i pružila opcije bez šećera i niske kalorijske vrijednosti. Ali vrlo je malo rečeno o tome kako sadržaj fosfata u ovim sodama može oštetiti mineralnu ravnotežu u vašim kostima kada su doze visoke. To čak može stvoriti začarani krug u kojem ćete se osjećati umorno zbog izbjeljivanja minerala, a zatim popiti više kola kako biste se probudili.

Umjesto toga: Pijte vodu! Šolja kafe ili čaja bez šećera također su alternativa. Razmislite o tome da pojedete komad voća ako vam se čini da imate nešto slatko.

Losos

Losos je sjajan izvor zdravih masti i omega-3. Nažalost, uzgojeni losos sadrži i mnogo pesticida koji štete ljudskom zdravlju. Iako su se različite zemlje pridržavale nove kontrole krmljenja i pesticida za ribnjake, rastuća potražnja dovela je do porasta koncentracija uzgajanih riba, što zauzvrat stvara savršeno okruženje za morske uši. U svojim naporima da se bore protiv ušiju, ribari su povećali upotrebu hemikalija.

Umjesto toga: Ako ne želite prestati jesti losos, provjerite njegovo porijeklo. Divlji losos nije nužno ni zdrav. Istraživanje na mreži za održiva ribogojilišta.

Tuna

Španske vlasti nedavno su preporučile konzumiranje tunjevine u bilo kojem obliku za djecu mlađu od 10 godina i trudnice. To je zbog visoke razine žive pronađene u tuni, koja je toksičan metal koji može izazvati nervne, probavne ili imunološke bolesti.

Umjesto toga: ograničite potrošnju i potražite ribu koja dolazi iz lokalnih jezera i pravilno reguliranih voda.

Granola

Ovisno o receptu koji se koristi, granola može biti veoma nezdrava zbog velikih doza šećera koje sadrži. Većinu vremena dodaje se i suho voće što još više povećava njegov sadržaj šećera. Iako granola sama po sebi nije štetna, visoke doze šećera mogu ugroziti vaše zdravlje. Med koji koriste komercijalne marke može biti i visoko prerađen, koji često sadrži skrivene zaslađivače, ili čak kukuruzni sirup.

Umjesto toga: napravite domaću granolu bez šećera i meda dobre kvalitete. Ako se odlučite za komercijalni musli ili granolu, provjerite činjenice hranjivih sastojaka kako biste izbjegli lažne zdrave smjese ili smjese s visokim šećerom. Pazite na svoje porcije bez obzira da li su domaće ili ne.

Hljeb od punog zrna

Rezan bijeli hljeb već sadrži do 3 g šećera po kriški, ali tipični hljeb od cijele pšenice koristi još više šećera kako bi prikrio gorčinu brašna od cijelog pšenice.

Umjesto toga: hljeb u umjerenim količinama dobar je dodatak vašoj prehrani, ali je bolje ako kruh možete kupiti bez dodanih šećera, posebno ako je od cjelovitih žitarica. Često se prodaju u lokalnim pekarama, a ne u supermarketu. (Tuzlanski.ba)