Već nekoliko mjeseci zlatna figurica Harry Potter-a koja se može dobiti u Kinder Joy-u postaje opsesija, ne samo djeci, nego i odraslima zbog cijene po kojoj se prodaje. 

Investicija ili kolekcionarski san: Zlatna figurica Harry Potter-a dostiže sve veću cijenu
Foto: Kinder | Zlatna figura Harry Potter-a

U posljednje vrijeme, zlatna figurica Harry Potter-a postala je pravi hit među kolekcionarima, što je dovelo do enormno visokih cijena, kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom svijeta.

Ovaj figurica privukla je pažnju ne samo ljubitelja knjiga i filmova o mladom čarobnjaku, već i drugih osoba kojima je potraga za njom postala interesantna zbog ideje da bi se mogli obogatiti.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je ova figurica toliko tražena. Prije svega, zlatna boja simbolizira luksuz i ekskluzivnost, a sama činjenica da je riječ o limitiranom izdanju privlači pažnju kolekcionara.

Rijetkost je ključna komponenta u svijetu kolekcionarstva – što je neki predmet teže pronaći, to je njegova cijena veća. 

Osim toga, Harry Potter i dalje ima snažnu bazu obožavatelja širom svijeta. Nostalgija i emocionalna povezanost s ovim svijetom magije i avanture dodatno podstiču ljude da investiraju u ovakve predmete, pa čak i ako je riječ o plastičnoj igračkici.

Nije svaka zlatna figurica vrijedna

U BiH, gdje je popularnost ove franšize također velika, kolekcionari prate globalne trendove, a cijene ove zlatne figurice često se kreće se u stotinama, pa čak i hiljadama maraka.

No, smatra se da nije svaka zlatna figurica Harry Pottera vrijedna, nego samo ona koja na sebi ima kod.

Navodno, figurice koje bi mogle imati novčanu vrijednost na poleđini imaju jedan od ova dva koda VT 401 i VT 413. 

Cijene ovih figurica na E-bay-u su vrtgolavo visoke, a po ugledu na njih, i građani Bosne i Hercegovine na OLX-u za zlatnog Harry-a traže nekoliko stotina maraka. 

Iako se ova figurica na raznim svjetskim i bh. stranicama za prodaju prodaje po visokoj cijeni, ne postoje zvanične informacije o njenoj vrijednosti, odnosno da li prodaja ima uporište. 

Ni iz Kindera u čijem slatkišu dolazi ova popularna figurica se nisu oglašavali po ovom pitanju, osim što na njihovim stranicama uz opis zlatnog Harry-a stoji opis ''Posebna figura''.

Iako se cijene zlatnih figurica Harry Pottera na tržištima čine nevjerovatno visokim, još uvijek nije potvrđeno da je neko uspio prodati ove kolekcionarske predmete po traženim sumama.

Mnogi smatraju da su ovi iznosi neosnovani, te da više služe privlačenju pažnje nego realnoj prodaji. Ipak, jedno je sigurno – istinski fanovi ovog čarobnog univerzuma, vođeni ljubavlju prema serijalu, spremni su izdvojiti novac kako bi imali u svom vlasništvu ono za što smatraju da ima vrijednost i duboku povezanost sa njihovim omiljenim likovima.