Dolazak hladnog vremena donosi sa sobom i prijetnje po zdravlje i veću mogućnost za prehlade. 

Kada krene sezona prehlada, ovu biljku treba imati u kuhinji
Foto: Pixabay - Ilustracija | Može se iskoristit na razne načine

Hladno vrijeme, smanjena izloženost sunčevoj svjetlosti i promjene u načinu života mogu oslabiti naš imunološki sistem i učiniti nas ranjivijim na bolesti. Također, zimi često provodimo više vremena u zatvorenim prostorima, gdje se zarazne čestice lakše prenose među ljudima.

Da biste izbjegli rizik od prehlade važno je svoj organizam pripremiti i opskrbiti vitaminima koji će ojačati imunitet. A u slučaju da do prehlade ipak dođe, lovor može biti odlična alternativa koja će omogućiti lakši oporavak. 

Lovor je biljka koja je jako korisna za zdravlje, sadrži spojeve koji imaju protivupalna svojstva te je samim tim idealna za borbu sa prehladama. Ono što pored svih benefita ovu biljku čini još posebnijom jeste način pripreme. 

Lovor se može koristiti u različitim oblicima kao što je to spremanje čaja i sirupa. Njegovi listovi su bogati raznim mineralima (kalij, bakar, mangan, kalcij, željezo, cink, magnezij, selen) te vitaminima B skupine koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu te rad živaca i mišića.

Čaj i sirup od lovorovog lista odlični su za jačanje imuniteta, ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa dok je eterično ulje lovora izvrsno za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza.

Čaj od lovora

Uzmite tri do četiri lista lovora, svježeg ili suhog nasjeckajte sitno te prelijte vrelom vodom i kuhajte desetak minuta. Nakon toga procijedite i ostavite da se ohladi, posle čega je spremno za kozumiranje. Možete dodati med, ako volite i pijte dvije do tri šolje dnevno. 

Sirup od lovora

Za sirup vam je potrebno šest svježih ili osam suhih listova lovora. U vrelu vodu ubacite listove i kuhajte do desetak minuta. Izvadite lovor, a tečnost prelijte u drugu posudu. Dodajte smeđi šećer ili med i sok od jednog limuna. Sve dobro izmiješajte dok se šećer skroz ne otopi. 

Sirup možete konzumirati topao ili hladan. Također, može se i koristiti kao dodatak jelima pružajući im posebnu aromu.