Carinska uprava Ministarstva financija Hrvatske nedavno je oduzela gotovo 6.700 litara rakije i opremu za proizvodnju alkoholnih pića.

Kako BiH reguliše pečenje rakije i šta bi se moglo promijeniti s ulaskom u EU?
Foto: Ilustracija | Regulisano strogim zakonima

Tokom nadzora 13. i 14. septembra, carinski službenici pronašli su rakiju u podrumu u vikendici vlasnika iz Hrvatske. Zatečeni su neprijavljeni kotlovi za pečenje rakije zapremine 100 i 216 litara, kao i 6.692 litra različitih vrsta rakije.

Regulacije o pečenju rakije u BiH

Prema zakonu, pečenje rakije u Hrvatskoj je strogo regulirano. Svi vlasnici kazana moraju ih prijaviti Carinskoj upravi, a proizvodnja za osobne potrebe dozvoljena je samo u određenim količinama uz plaćanje trošarina.

Hrvatska je u posljednjim godinama pojačala kontrole protiv ilegalne proizvodnje i prodaje rakije, što je rezultiralo značajnim zapljenama. U 2023. godini zaplijenjeno je više hiljada litara nelegalno proizvedene rakije.

U Evropskoj uniji, pečenje rakije je također regulirano strogim zakonima. Svaka zemlja članica mora slijediti EU propise koji se odnose na proizvodnju i prodaju alkoholnih pića. Proizvodnja rakije može biti ograničena i zahtijeva odgovarajuće dozvole, a trošarine su obavezne. Kontrola se provodi kako bi se osigurala sigurnost potrošnje i usklađenost s poreznim zakonima.

Pečenje rakije u BiH

Bosna i Hercegovina, koja trenutno nije članica EU, ima vlastite zakone koji reguliraju proizvodnju rakije.

Tradicionalno pečenje rakije duboko je ukorijenjeno u kulturi BiH, ali i tamo postoje zakonski propisi i porezi koji reguliraju ovu praksu. Iako BiH nije podložna EU zakonima, vlastiti zakoni reguliraju legalnost i uvjete za proizvodnju rakije.

Ako Bosna i Hercegovina postane članica EU, morat će se uskladiti s EU zakonodavstvom, što bi moglo uključivati strože regulative u vezi s proizvodnjom rakije. To bi moglo uključivati prijavu opreme, plaćanje trošarina i druge obaveze kako bi se uskladili s EU standardima.