Ulicom se širi miris pečenog kestena, evo sada i razloga da kupite malo tog orašastog ploda.
Zima je godišnje doba u kojem kesten ima posebnu čar, jer šta može tokom hladnih zimskih noći bolje ugrijati atmosferu od toplog čaja i pečenog kestena. Upravo taj, pitomi kesten, jedna je od prvih namirnica koje je čovjek jeo. Istovremeno je i jedan od zdravijih izbora kada je u pitanju samo biranje hrane za hladne dane.
Kako raste na drvetu koje čak može doživjeti i 500 godina, do kestena se može prilično jednostavno doći, samo treba da se nauči razlika između pitomog i divljeg kestena, jer je samo pitomi jestiv.
Iako spada u orašaste plodove, kesten ima nekoliko posebnosti koje ga izdvajaju iz kompletnog roda i po kojima je specifičan.
Naime, nijedna druga vrsta orašastog voća u svom sastavu nema vitamin C, a pored njega tu su još i vitamini A, B i C, te nekoliko vrsta minerala poput kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, bakra, mangana.
Možda i najbolje od svega je to što se i sami vitamini mogu očuvati prilikom termičke obrade, zahvaljujući debeloj kori.
Kesten je snažan energetski izvor, ima protivupalna svojstva, a dokazan je pomoćnik i kod bubrežnih i probavnih tegoba, štiti kardiovaskularni sistem i snižava nivo holesterola. (menshealth)