Mršavite brzo i lako: Top 9 namirnica za idealan doručak
Foto: Tuzlanski.ba

Mršavljenje nikada nije bilo lakše. Ovog puta vam donosimo podatke sa aplikacije MyFitnessPal koja objedinjuje 65 miliona ljudi koji svakodnevno prate svoju težinu, aktivnosti, navike u ishrani, i sl.

Vodeći se prikupljenim statističkim podacima predstavljamo vam najbolje namirnice za doručak, koje su se pokazale kao korisne u regulisanju težine. Imajte u vidu da ispitanici nisu jeli isključivo ove namirnice, već su ih postepeno uvrstili u svoj meni kao dodatak ishrani.

posao zena kafa1. Kafa

Ovaj napitak obožavaju ranoranioci, a pijuckanje jutarnje kafe ima odličan uticaj na vaše zdravlje. Prema jednoj američkoj studiji konzumiranje kafe sat vremena prije fizičke aktivnosti može pomoći u gorenju kalorija oko 15 posto.

2. Banane

Banana je poznata po svom odličnom sastavu koje će zadovoljiti potrebu vašeg organizma za neophodnim vitaminima, a ujedno će vas činiti sitim tokom cijelog dana.

3. Jaja

Istraživanja su pokazala da je najbolje jesti proteinski doručak koji vam može pomoći da obuzdate glad, a samim tim može značiti da ćete za ručak unijeti manji broj kalorija. Pa, bez obzira da li volite jaja, budite sigurni da je pametna ideja da ih jedete za svoj prvi obrok. Postoji više načina na koje ih možete spremiti, pa probajte neki od njih.

4. Borovnica

Borovnica je puna antioksidanasa, pa ako je uvrstite u vašu dijetu možete izgubiti suvišne kilograme bez brojanja kalorija. Svježa borovnica sa žitaricama, ili sa nekim drugim voćem može biti odličan i zdrav obrok.

5. Jagode

Ova ljetnja voćka bogata je mnogim vitaminima i mineralima koji odlično djeluju na imuni sistem. Baš zato je odličan izbor za ljude koji su na dijeti, kada je organizmu potrebna velika količina dodatnih vitamina.

6. Čajzeleni_caj

Zeleni, crni ili bijeli čaj se dobija iz iste familije Camellia sinensis. Koji god da odaberete, nećete pogriješiti, jer svaki od njih predstavlja odličan izbor za izabcivanje toksina iz organizma, a samim tim i za mršavljenje.

7. Mlijeko

Ovo je još jedna zdrava namirnica koja je prepuna proteina tako da preporučujemo jednu veliku šolju mlijeka ujutru, uz vaš doručak.

8. Integralni tost

Ljubitelji hljeba, radujte se. Tost je hranljiva namirnica koja je bogata vlaknima i koja će vam stvoriti osjećaj sitosti.

9. Špinat

Ova zelena biljka je najbolja namirnica za mršavljenje. Bogata je vlaknima i ima najveći izvor proteina.

(cosmopolitan.rs)