Najveći trgovački lanac u BiH Bingo obavještava kupce da je jedan proizvod povučen iz prodaje uz navedene razloge zašto je to učinjeno. 

Zbog povišene količine kadmijuma, sporni špinat povučen iz prodaje u Bingo trgovinama
Foto: Bingo | Nije u skladu s Pravilnikom

Iz Binga su naveli  da su obustavili prodaju špinata proizvođača "Ardo Ardoi" kojem je rok upotrebe april 2026. godine/ lot proizvođača 103024110, 103014110, datumi proizvodnje na pakovanju kese 9.5.2024. i 28.5.2024.

Razlog zašto je to učinjeno jer navedeni proizvod sadrži povišenu količinu kadmijuma i nije u skladu s Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani. Sav sporni špinat smo povukli iz prodaje.

Naime, tokom kontrole trgovine u proizvodima špinata utvrđen je nivo kadmija 0,29 mg/kg što je veće za 0,09 mg/kg od dozvoljenog evropskog standarda.

Vezani članak Upozorenje građanima: U BiH uvezen smrznuti špinat iz Belgije opasan za zdravlje

Kontaktirane su belgijske vlasti koje su potvrdile kako se radi o zakonskom prekoračenju ali ne i o riziku za sigurnost hrane.

"Molimo sve kupce koji imaju proizvod sa spornim datumom proizvodnje koji je vidno istaknut na kesi špinata, da isti donesu u Bingo trgovinu u kojoj su kupili proizvod kako bismo vratili novac. Račun nije potreban. Također, želimo vas informisati da su sva ostala pakovanja Bingo špinata u potpunosti ispravna. Molimo za razumijevanje i izvinjavamo se zbog doživljenih neugodnosti", navode iz Binga. 

Cijenjeni kupci, Obavještavamo vas da smo obustavili prodaju špinata proizvođača "Ardo Ardoi" /ARDO ARDOOIE NV.,...

Posted by Bingo on Saturday, October 12, 2024