Posjetili smo Puračić u predvečernjim satima i uvjerili se da će i ovogodišnji vašar opravdati naziv koji je dobio - 'bosanski oktoberfest'.

Foto: A. Bešić | Prvi posjetioci već pristužu

Sutra, 12. oktobra počinje 161. vašar u Puračiću, a trajati će ukupno tri dana, odnosno do 14. oktobra.

Izlagači su već nekoliko dana ranije stigli u malo mjesto pokraj Lukavca. U mjesto, u kojem egzistira više od 160 godina događaj koji posjećuju sve generacije, iz raznih dijelova našeg kantona, države, ali i zemalja regiona. 

Posjetili smo Puračić u predvečernjim satima i uvjerili se da će i ovogodišnji vašar opravdati naziv koji je dobio - 'bosanski oktoberfest'.

Prepuni štandovi, miris roštilja, tahan halva, stvarčice koje se mogu naći po simboličnim cijenama daju posebnu draž ovom višestoljetnom događaju koji živi i uz kojeg odrastaju mnoge generacije. 

Preko 400 izlagača

Predsjednik Mjesne zajednice Puračić, Anel Osmanović ističe kako je vašar u Puračiću zapravo prikaz tradicije i bosanske kulture.

"U Puračić pristižu prvi gosti i turisti. Što se tiče organizacionog odbora i organizacije vašara, ona teče u najboljem redu. Dakle, uključeni su svi potrebni resursi, kao i sve potrebne službe. Ono što je posebno važno istaći jeste da ove godine imamo preko 400 izlagača i ovo ističemo iz razloga da pokažemo koliko je interesovanje za ovogodišnji purački vašar", govori Osmanović,  te dodaje da se očekuje oko 150 hiljada posjetilaca.

Ovaj događaj već godinama predstavlja nezaobilaznu manifestaciju u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Vezani članak Posljednje pripreme za 'bosanski Oktoberfest': Vašar u Puračiću počinje za dva dana

Sama posjećenost vašara govori o kakvom je događaju riječ, jer brojni posjetioci pristižu autobusima iz drugih krajeva BiH, pa čak i preko granice, iz Hrvatske i Srbije, a mnogima je nazanimljiviji luna park koji nudi bogat sadržaj za sve generacije.