Tradicionalna jela Bosne i Hercegovine su prepoznatljiva širom svijeta i mnogi pokušavaju spremiti ih na isti ili barem sličan način.
Mnoga od tradicionalnih jela su također i zaštićena kao autohtoni brend, tako su se ćevapi i somuni našli na listi zaštićenih jela. Ali osim poznatih bosanskih ćevapa i sarma je jedno od omiljenih jela kako našeg stanovništva tako i posjetitelja drugih zemalja.
Tako su se Amerikanci odvažili spremiti sarmu, a da li je recept i priprema ista kao u Bosni i Hercegovini pogledajte u videu ispod.
Ameri otkrili sarme i nazvali ih damplings pic.twitter.com/DPja53nDvN
— ԾƙԾՏɧ ʍԾƙԾՏɧ (@dubokojemore) August 29, 2023
Ono što su promijenili jeste to da su spremili sarmu od običnog, a ne kiselog kupusa što je jako neobičan način. Promijenili su joj i ime, te su ih nazvali "dampling".