"Nije logično da se, u okolnostima poništenja brojanja sa određenih biračkih mjesta, značajno povećava broj glasova vlasti, jer bi se rezultat trebao svima smanjiti", ističe Ajanović u svom saopštenju.

Mirnes Ajanović ukazuje na nelogičnosti izbornih rezultata, uputio krivičnu prijavu tužilaštvu
Foto: Arhiva | Mirnes Ajanović

Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopštila zvanične rezultate lokalnih izbora, uslijedile su brojne reakcije kandidata koji ističu da su primjećene brojne nepravilnosti.

Naime, među kandidatima koji su uočili "očigledan nestanak glasova", a za koji tvrde da nije logičan, je i kandidat za Gradsko vijeće ispred stranke BOSS, Mirnes Ajanović.

Ajanovićevo saopštenje prenosimo u cjelosti;

"Podnošenje krivične prijave protiv biračkih odbora

Advokat Mirnes Ajanović dostavio je krivičnu prijavu Federalnom tužilaštvu zbog izborne prevare u Tuzli, kršenjem člana 198. Krivičnog zakona FBiH, od strane članova biračkih odbora, uključujući i odgovorna lica CIK BiH, te političkih stranaka koje su imenovale članove biračkih odbora.

Manipulacija rezultatima u korist vlasti

CIK BiH je objavio rezultate prebrojanih glasova za 7. i 8. oktobar, i evidentno je da su BOSS-u i strankama koje nisu u koaliciji sa Trojkom naknadno oduzimani glasovi. Nije logično da se, u okolnostima poništenja brojanja sa određenih biračkih mjesta, značajno povećava broj glasova vlasti, jer bi se rezultat trebao svima smanjiti.

Dokaz o izvršenju krivičnog djela

Sama činjenica da se pojavila razlika u brojanju glasova dokazuje izvršenje krivičnog djela. Član 198. Izborne prevare KZFBiH definiše: "Ko krivotvori rezultate izbora ili glasanja" "netačnim brojanjem glasova, neistinitim upisivanjem rezultata u izborne isprave ili na drugi način" "kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Odgovornost i CIK BiH

Odgovornost CIK BiH proizlazi iz utvrđenog netačnog brojanja i neistinitog upisivanja rezultata u izborne isprave, pa je shodno članu 6.8 (1) IZBiH postojala obaveza prijave krivičnog djela. Ukoliko to nije učinjeno, članovi CIK BiH i Sekretarijata odgovorni su za više krivičnih djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja, pomoć učiniocu nakon izvršenja krivičnog djela i saučesništvo.

Zahtjev za hitno postupanje u cilju obeztbjeđenja tačnih izbornih rezultata

Od Federalnog tužilaštva traži se hitno postupanje zbog hitnosti u postupku ovjere izbornih rezultata, kako bi se obezbijedilo tačno brojanje i unos glasova u izborne isprave, te svima stavilo do znanja da će biti krivično procesuirani u slučaju izbornih prevara", ističe se u saopštenju.

Podsjećamo, i članovi Demokratske fronte i Naše stranke proteklih dana su upozorili i na moguće nepravinosti tokom brojanja glasova u Tuzli. 

Vezani članak Obrađena sva biračka mjesta u Tuzli: Hoće li stranke tražiti ponovno brojanje?

Žarko Vujović, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, kazao je da uspoređivanje rezultata od 7. i 8. oktobra pokazuje nelogičnosti. 

''Jasno se vidi očigledna namjera ljudi u GIK-u Tuzla i pokušaj da se NiP-u i PDA-u obezbijedi prelazak cenzusa na štetu DF-a, SDA, BOSS-a, NES-a, BH Zelenih-smanjenjem glasova ili narodski rečeno krađom. Za nepovjerovati je ovo. Ima nas koji pratimo svaki korak i vidimo svaki pokušaj prevare. Neće moći ovo proći'', naveo je.