U okviru ovogodišnjih aktivnosti, učesnicima će biti pružena i praktična podrška u vidu recepata, savjeta za kuhanje i planera jelovnika, kako bi se principi zdrave ishrane što efikasnije prenijeli djeci.

Zdravo! radionice o pravilnoj ishrani djece stižu u četiri bh. grada
Foto: Nestle | Zdravo! radionice

Program Zdravo!, koji se već više od 14 godina uspješno provodi u osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine kao dio globalne inicijative Nestlé for Healthier Kids, ulazi u novu fazu edukacija pod sloganom „Jedi pravo, živi zdravo“ te ove godine donosi edukativne radionice u četiri grada: Sarajevo, Mostar, Tuzlu i Banja Luku.

Radionice, koje će voditi nutricionisti iz Udruženja za primijenjeni nutricionizam u Bosni i Hercegovini, namijenjene su učiteljima, nastavnicima i predstavnicima vijeća roditelja, a cilj im je dodatno osnažiti obrazovne ustanove u promovisanju pravilne ishrane i zdravih navika kod djece školskog uzrasta.

U okviru ovogodišnjih aktivnosti, učesnicima će biti pružena i praktična podrška u vidu recepata, savjeta za kuhanje i planera jelovnika, kako bi se principi zdrave ishrane što efikasnije prenijeli djeci.

Nakon završetka ovog edukativnog ciklusa, osnovne škole imat će priliku da se takmiče u primjeni stečenih znanja, s nagradama za najuspješnije. Stručni žiri, sastavljen od nutricionista iz Udruženja za primijenjeni nutricionizam u Bosni i Hercegovini i kompanije Nestlé, donijet će odluku o pobjednicima.

Najuspješnije škole osvojit će novčanu nagradu u obliku vaučera, koje mogu iskoristiti za nabavku opreme i drugih školskih potrepština.

Ovaj ciklus radionica održava se tokom školske 2024/25. godine i predstavlja važan korak u dugoročnoj misiji programa Zdravo! ka razvijanju zdravijih generacija u Bosni i Hercegovini.

Inače, ovaj sveobuhvatni program promocije zdrave ishrane do sada je obuhvatio više od 45.000 učenika i 10.000 roditelja.

Sam program započeo je kao sportski događaj u partnerstvu s Atletskim savezom Bosne i Hercegovine (ASBIH) i postepeno se širio u sveobuhvatan školski program koji sada uključuje obrazovne inicijative u više gradova širom zemlje.

Ključni cilj programa je osnaživanje učitelja, nastavnika i roditelja kako bi zajedno radili na razvijanju zdravijih generacija.