Trenutno najpopularnija aplikacija u svijetu je pod nadzorom i istragama.

Kineski Temu pod lupom u EU, propituje se prodaja ilegalnih proizvoda i zaštita potrošača
Foto: Ilustracija | Najpopularnija aplikacija

Temu je prema evropskim propisima velika internetska platforma, a Evropska komisija sada od nje traži niz informacija, među ostalim i o mjerama protiv trgovaca koji na toj platformi prodaju ilegalne proizvode te za ublažavanje rizika za potrošače i javno zdravlje. Rok za odgovore je 21. oktobar.

Do tada će morati dati i podatke o mjerama koje za ublažavanje rizika od širenja ilegalnih proizvoda, kao i rizika vezanih uz zaštitu potrošača, javno zdravlje i dobrobit korisnika, stoji u saopštenju Komisije od 11. oktobra, piše Forbes.

Temu, koji je osnovao PDD Holdings u vlasništvu Colina Huanga 2022. godine, morati će pružiti i informacije o sistemima preporuka i riziku za zaštitu ličnih podataka korisnika.

Komisija je u maju ove godine Temu označila kao vrlo veliku internetsku platformu prema evropskom Zakonu o digitalnim uslugama (Digital Services Act,DSA), budući da prevazilazi prag od 45 miliona prosječnih mjesečnih korisnika u EU.

Potom je platforma imala rok do kraja septembra da se uskladi sa strogim pravilima DSA-a, uključujući ublažavanje sistemskih rizika svojih usluga i sprječavanje prodaje krivotvorene robe.

Ovo je već drugi skup pitanja Komisije poslanih platformi: u junu je to bilo o mjerama poduzetim za usklađivanje s DSA obvezama koje se odnose na „mehanizam obavijesti i radnji” za obavještavanje, između ostalog, o ilegalnim proizvodima, kao i za zaštitu maloljetnika.

Vezani članak Sretna vijest za šopingholičare: Temu stigao i u BiH

Glasnogovornik Temua rekao je da kompanija “u potpunosti sarađuje”.

Prije mjesec dana mreža Evropske potrošačke organizacije (BEUC) podnijela pritužbe nacionalnim regulatorima i Komisiji na temelju DSA-a protiv Temua zbog neuspjeha u zaštiti potrošača i korištenja manipulativnih praksi.

Potpisnici – koji predstavljaju 17 država članica EU-a – tvrde da Temu krši propise EU-ove online platforme ne pružajući ključne informacije potrošačima o prodavačima, što onemogućuje provjeru ispunjavaju li proizvodi sigurnosne zahtjeve EU-a.

Vezani članak Novi šoping trend u BiH: Šta je TEMU i da li je zapravo pouzdan?

DSA se počeo primjenjivati ​​na sve online platforme u februaru, a Komisija je pokrenula nekoliko istraga o neusklađenosti, uključujući Metu, AliExpress i TikTok.