Foto: Tuzlanski.ba

Ruske palačinke, blini ili nalistniki se kao i u našim krajevima jedu s pekmezom, orasima, čokoladom ili zapeku u rernii sa sirom i vrhnjem, ali često pune s piletinom i umakom od gljiva.

Ostane li vam pilećeg bijelog mesa iz supe možete ga pomiješati s kremastim umakom od gljiva i dobit ćete brzinski nadjev za palačinke, ali meso će biti fino i ako ga ispečete u tavi, prenosi punkufer.hr.

Palačinke prema želji pospite sirom i zapecite u rerni, a bit će i odlične samo napunjene i zarolane pa prelivene kremastim umakom. Odličan dodatak je i mirisni kopar koji će dati finu aromu jelu.

Sastojci za palačinke s piletinom:

-10 palačinki
-1 kašika maslinovog ulja
-1 kašika maslaca
-400 g šampinjona
-2 luka
-2 čena bijelog luka
-2 komada pilećih prsa
-300 ml pilećeg temeljca
-1/2 kašike senfa
-1 kašičica slatke dimljene paprike
-250 ml vrhnja
-1 mala šaka nasjeckanog peršina ili kopra
-sol i svježe mljeveni crni biber

Priprema:

1. Gljive očistite i nasjeckajte na kriške. Luk, i bijeli luk usitnite, a piletinu narežite na trake.

2. Zagrijte ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte gljive, luk i bijeli luk pa pržite 3-4 minute. Prebacite u posudu ili tanjur (sa svim sokovima iz tave) i ostavite sa strane.

3. Vratite tavu na vatru i miješajući pržite piletinu 6-7 minuta, ili dok ne porumeni. Ulijte temeljac, senf i dimljenu papriku te dobro začinite solju i paprom.

4. Vratite smjesu od gljiva u tavu, dodajte vrhnje i nasjeckani peršin ili kopar pa kuhajte 8-10 minuta uz povremeno miješanje ili dok se umak ne zgusne.

5. Dodajte so i svježe mljeveni crni biber po ukusu. Napunite palačinke punjenjem i poslužite.  (Tuzlanski.ba)