Ovo je lagani recept koji se brzo napravi....
Sastojci
- 400-500 gr tjestenine (pužići, špageti, mašnice ili dr.)
- 2 glavice luka
- malo ulja
- 1 kašika soli
- 1 kašika vegete
- chili papričica po želji
- 100 g svježih ili suhih gljiva
- 2 kašike vrhnja
- 2 dcl mlijeka
- 2 kašike brašna
Priprema
U veći lonac stavite 2 litre vode, posolite, te kada provri stavite tjesteninu da se kuha. Uz povremeno miješanje kuhajte 8 minuta.
U međuvremenu očistite, operite i na kockice nasjeckajte luk, te ga stavite u nauljanu tavu i pržite dok ne postane staklast (pazite da ne zagori). Dodajte gljive koje ste oprali i na sitno nasjeckali, pola litra vode, vegetu i chili papričicu, te kada zavri, kuhajte još 10 minuta.
Uzmite posudicu te miješajte brašno sa mlijekom i vrhnjem tako dugo dok grudvice ne nestanu. Dodajte smjesu gljivama te kuhajte na laganoj vatri još 3 minute. Kada je gotovo dodajte tjesteninu. Posipajte po želji parmezanom.
(zenskiportal.ba)