Vafle spadaju u takozvanu utješnu hranu koja nam odmah navlači osmijeh na lice i podiže raspoloženje, čak i po tmurnom, kišovitom danu.

Recept za najmekše i najvazdušastije vafle koje se tope u ustima
Foto: Freepik | Idealna poslastica za ovaj dio godine

Nema ko ih ne voli, a budući da su u osnovi neutralnog, blagog ukusa, mogu se jesti u kombinaciji sa raznim dodacima i tako svaki put biti poseban i originalan gastro užitak.

U pripremi vafli mogu učestvovati svi članovi porodice, a najviše će se obradovati najmlađi, prenosi City magazin.

Sastojci:
 
2 jajeta
1 3/4 šolje (oko 220 g) brašna
2 kašike šećera
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 3/4 šolje (oko 420 ml) mlijeka
1/2 šolje (oko 115 g) otopljenog putera ili biljnog ulja
1 kašičica vanilin šećera (po želji)

Priprema:

Uključite presu za vafle da se zagrije dok pripremate smjesu. U velikoj posudi umutite jaja dok ne postanu pjenasta. U drugoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Dodajte suhe sastojke u umućena jaja i dobro promiješajte. Polako dodajte mlijeko i otopljeni puter (ili ulje) u smjesu i nastavite da miješate dok ne dobijete glatku smjesu. Ako koristite vanilin šećer, sada ga dodajte.

Prema upustvu za vašu vafl presu, izlijte odgovarajuću količinu smjese u prethodno zagrijan aparat i pecite dok vafle ne postanu zlatnosmeđe i hrskave. Obično je potrebno oko 3-5 minuta, ali vrijeme pečenja može varirati zavisno od vrste vafl prese koju koristite.

Poslužite vafle dok su još tople, uz svoje omiljene dodatke kao što su voće, med, grčki jogurt, orašasti plodovi ili čokoladni preliv i uživajte!