Variva, salate i mnoge druge gastronomske poslastice danas su nezamislive bez ovog povrća.

Za luk kažu da je dosadna namirnica: Ovo je sedam genijalnih recepata koji dokazuju suprotno
Foto: Pixabay - Ilustracija | Luk daje poseban okus i aromu

Luk je nezaobilazni sastojak u gotovo svakoj kuhinji koji jelima daje poseban okus i aromu.

Variva, salate i mnoge druge gastronomske poslastice danas su nezamislive bez ovog povrća. Ali, postoje i malo drugačiji recepti u kojima luk ima glavnu ulogu, a koji nisu toliko popularni u ovim krajevima, iako su jednostavni za pripremu i vrlo ukusni, piše Večernji

Izdvojili smo njih sedam i uvjereni smo kako će vas oduševiti.

Kremasta supa od luka

Za ovu ukusnu supu trebate 4 velika crvena luka, dvije kašikice maslaca, brašno, 1,5 litre povrtnog temeljca, 2 dcl vrhnja i začine. Luk nasjeckajte i propržite na maslacu dok ne omekša. Dodajte kašiku brašna, prelijte temeljcem i kuhajte 20 minuta. Na kraju dodajte vrhnje i začinite solju i biberom. Poslužite s tostiranim hljebom.

Luk na žaru s balzamičnim octom

Za ovo jelo trebat će vam 2 crvena luka, maslinovo ulje i balzamični ocat. Narežite luk na kolutove debele pola centimetra, prelijte ih maslinovim uljem i pecite na roštilju ili gril tavi dok ne omekša i ne postane blago karameliziran. Posolite, prelijte balzamičnim octom i poslužite kao prilog uz meso ili ribu.

Francuski quiche s lukom

Za ovaj bogat i kremast quiche potrebno vam je lisnato tijesto, 3 luka, 4 jaja, 3 dcl vrhnja i 100 grama gauda sira. Luk nasjeckajte i propržite na maslacu. Tijesto stavite u kalup, dodajte luk, umućena jaja, vrhnje i naribani sir. Pecite 30 minuta na 180°C dok ne poprimi zlatnu boju.

Pohovani luk

Ovaj hrskavi snack omiljen je širom svijeta, a posebno u Americi. Narežite luk na kolutove, uvaljajte ga u brašno, jaja i krušne mrvice te pržite u dubokom ulju do zlatne boje. Poslužite uz umak po izboru, poput kiselog vrhnja ili umaka za roštilj.

Karamelizirani luk s tjesteninom

Na trakice narežite 3 luka i propržite ga na maslinovom ulju uz dodatak smeđeg šećera sve dok ne omekša i ne dobiju zlatnu boju. Pomiješajte s kuhanom tjesteninom, parmezanom i svježim začinskim biljem. Ovo jednostavno, ali vrlo ukusno jelo koje je idealno za brzi ručak ili večeru.

Salata od pečenog luka i feta sira

3 glavice crvenog luka narežite na četvrtine i ispecite u pećnici s maslinovim uljem i začinima. Kad se malo ohladi, pomiješajte sa 150 grama feta sira, dvije šake rukole te prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Spoj slatkoće iz pečenog luka i slanog okusa fete oduševit će vaše nepce.

Sogan Dolma

Iza ovog egzotičnog naziva krije se punjeni luk. Ovaj tradicionalni recept dolazi iz turske kuhinje. Očišćene glavice crvenog luka kratko prokuhajte, a zatim punite smjesom mljevenog mesa, riže, začina i paradajza. Punjeni luk potom kuhajte u umaku od paradajza i limunovog soka, a nakon što je pečen, poslužite uz čvrsti jogurt ili vrhnje.

Ovo su samo neke od ideja kako ovo povrće može izgledati ukusno.