Kiseljenje kupusa postala je tradicija koja se kako se čini, prenosi sa generacije na generaciju. 

Kada je pravo vrijeme za kiseliti kupus? Ova temperatura pokazala se kao najbolja
Foto: Ilustracija | Kiseli kupus

Skoro pa je i nezamislivo provesti zimu i obroke bez salate, a kiseli kupus je godinama na vrhu liste kao najpoželjniji dodatak jelima. 

Kiseli kupus je jako zdrav prije svega jer sadrži vitamin C i donosi brojne benefite po zdravlje, osim svog posebnog okusa. Osim što se može koristiti kao salata, odličan je i za spremanje sarme koja je jedno od glavnih jela koja se spremaju zimi. 

Međutim, kako bi se došlo do pravog kiselog kupusa potrebno je znati i kako ga spremiti da bi imao savršenu boju, slanoću i okus. 

Pored izbora kvalitetnih glavica kupusa, soljenja, načina pakovanja bitno je znati i kada je pravo vrijeme da se on kiseli. Prema preporukama najbolje vrijeme za je sredina oktobra.

Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahtijeva da temperature budu stabilne bez prevelikih oscilacija, od 18 do 21 stepen. Najbolje mjesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gdje nema prevelikih temperaturnih razlika, kao što nije slučaj ako ga držite na balkonu. 

U ovakvim uslovima kupus će se brzo i lako ukiseliti, tako da ne treba previše kompikovati. Obično proces fermentacije traje do neke četiri sedmice, tako da dolaskom hladnijeg vremena u novembru već možete uživati u pravom kiselom kupusu.

Kiseli kupus može se čuvati nekoliko mjeseci, a njegov okus s vremenom postaje sve intenzivniji.